Nem mindennapi esemény

2020.05.08. 19:00

Első születés a mentőállomáson

Mira nem várta meg, hogy szülei Budapestre utazzanak vele.

Tóth Balázs

Különleges esemény történt kedden a Mezőkövesdi Mentőállomáson, ahol az ott dolgozók szerint először vezettek le szülést. Kedden reggel Sugár Ádám kopogtatott be az ajtón, mert nem értek volna el abba a budapesti magánkórházba, ahol a szülést tervezték. Mint mondta, a járványhelyzet miatt döntöttek a budapesti helyszín mellett, mert ott lehetőség lett volna apás szülésre, illetve tovább a családjával maradhatott volna. Ezt a tervet végül az élet módosította.

Pillanatok alatt levezették

– Kedden reggel a feleségem érezte, hogy fájásai vannak, van már benne tapasztalata, a második gyermekünk született. Felébresztett, hogy indulni kellene Budapestre, a fájások kezdetétől számítva 25 perc alatt összekészültünk, még édesanyámat is elhoztam hozzánk, hogy a kisfiunkra vigyázzon. Szinte a városból sem értünk ki, mert azt érezte, hogy ezek már tolófájások, s úgy döntöttünk, mihamarabb keresünk segítséget. Sietve bejöttünk a mentőállomásra, bekopogtam, többen siettek a segítségünkre – Huszár Andrea, Varga Ádám és Szabó Árpád –, mivel épp műszakváltás volt. Nagyon segítőkészek voltak, fertőtlenítettek, kisegítették a feleségemet a kocsiból, hordágyra tették, az esetkocsit előkészítették, utána pedig pillanatok alatt levezették a szülést. Én az autó körül járkáltam idegesen, nem tudtam, mi történik bent, de a sofőr tájékoztatott, hol tartunk, ami megnyugtató volt. Jó kezekben voltak mindketten, profin, emberségesen intéztek mindent. Végül ötven százalékban apás szülés volt, mert én ugyan nem láttam be a mentőautóba, de a feleségem láthatott kifelé. Legalább körülöttük lehettem – mesélte Sugár Ádám.

A kövesdi család egy egészséges kislánnyal bővült, Mira 4,3 kilóval és 57 centivel jött a világra természetes úton, nagyon örülnek neki. A mentők Egerbe szállították az anyukát és az újszülöttet. Az édesapa elmondta, szerették volna, ha a pici születési helyeként Mezőkövesd kerül be az anyakönyvbe, de valószínűleg Egert írnak majd.

Kávézás közben

Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa elmondta, kedden reggel hat óra előtt, kávézás közben, a váltásra várakozva hallották az édesapa kopogtatását a mentőállomás dolgozói. Az apa elmondta, hogy feleségének egyperces fájásai vannak, elfolyt a magzatvíz, szülni indultak, de nem biztos, hogy elérnek odáig. Bent volt az esetkocsi, befektették az anyát, megvizsgálták, látták, hogy kitolási szakaszban van, az újszülött pedig 15-20 perc után világra jött, egészséges kislány született, nem volt komplikáció.

Mint mondta, a mezőkövesdi bajtársai szerint nem volt még szülés az állomáson, Huszár Andrea mentőtiszt korábban otthon, illetve út közben, a mentőautóban vezetett már le szüléseket. A születési hellyel kapcsolatban elárulta, az az eljárás, hogy a szülés akkor befejezett, amikor a méhlepény is megszületik, ez nem azonnal történik meg, lehet, hogy fél órával később. Ennek az eseménynek a helyszíne számít.

(A borítóképen: Mira fotóját mutatja az apuka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában