Megjelentek a kórokozók

2020.05.16. 16:00

A kórokozók a kertjeinkben is támadnak

A száraz idő a levéltetűnek és a leveleket, hajtásokat károsító fertőzéseknek kedvez.

Horváth Imre

Fotó: Horváth Imre

A májusi időjárás sok dolgot meghatároz a kiskertekben, köztük azt is, hogy milyen betegségekkel kell felvennünk a harcot. Míg az esős, párás tavasz és nyárelő inkább a gombás betegségek elterjedésének, addig a száraz időjárás a levéltetűnek, a földibolhának, a leveleket és hajtásokat károsító kár- és kórokozóknak – na és például a hangyának kedvez.

Levéltetű-hadjárat

Olvasóink nagy számban jelezték, hogy máris invázióval kell szembenézni a levéltetű tekintetében. Az elmúlt két hónap ugyanis nagyon száraz volt, alig-alig esett az eső, ami nemcsak a levéltetűnek jött jól, hanem a hangyáknak is, amelyek erősen ludasak a levéltetvek elterjedésében.

Számos, egymástól eltérő levéltetűfaj ismert. Tavasztól nyár közepéig csak a nőstény levéltetvek fejlődnek, melyek naponta szűznemzéssel hozzák világra utódaikat. Nyár végén aztán felbukkannak a szárnyas levéltetvek. A hímek csak ősszel kerülnek elő, akkor is csak kis időre. A fák kérge alá, repedésekbe rakják a tojásaikat, és az utolsó tetűgeneráció itt telel át. A levéltetvek telepekben élnek. Elsősorban a leveleket, hajtásokat károsítják a nedvességet szívogatva belőle, amelynek következtében összezsugorodik, megfonnyad, megbetegszik a növényrész. Az a legritkább esetben fordul elő, hogy egy növény elpusztuljon önmagában a levéltetvektől, azonban a beteg növény nem fejlődik, vegetál, és könnyebben kap el más betegségeket.

A levéltetvek édes, cukros nedvet, úgynevezett mézharmatot bocsátanak ki magukból – ettől ragad a növény –, ez vonzza a hangyákat, melyek védelmezik is a tetűkolóniát, szimbiózisban élnek egymással. Ugyanakkor a mézharmat kedvez egy gombafajnak is, a fekete korompenésznek.

A levéltetű természetes ellensége az aranyszemű fátyolka, élősködő darazsak, zengőlégylárvák, fülbemászók, katicabogarak, lágybőrű bogarak, számos poloska és pók él levéltetűből. A madarak közül a cinegék, csuszkák, pintyek, sőt mezei verebek is lecsipegetik őket.

Ha még kevés a tetű, távolítsuk el a kezünkkel vagy egy ronggyal, de lemoshatjuk őket slaggal is. A fertőzött levél, hajtás eltávolítható a tetvekkel együtt. Lehetőség van a lemosásra bio-mosogatószerrel, szappannal, káliszappannal. Rovarhotelekkel odavonzhatjuk a természetes ellenségeiket, kétoldalú ragasztót tekerve a fa törzsére pedig megakadályozhatjuk, hogy a hangyák feljussanak, és így lassítjuk a tetű terjedését.

Szelíd módszerek

A szelíd permetezőszerek közé tartozik a csalán-, gyermekláncfű-, bodzalével leszórás. Hatásos lehet a tejes, erjedt tejes permetezés. Sokan esküsznek a kiáztatott cigarettacsikkek levével való permetezésre, azonban ez vegyi anyagot tartalmaz: nem említenénk a szelíd eszközök között. A bio-mosogatószeres, a szódabikarbónás és az ecetes lemosásnak is sok híve van, illetve ezeket kombinálják is. Egyik olvasónk ajánlata a következő: 1 liter vízhez tesz 1 evőkanál mosogatószert, 1 evőkanál 20 százalékos ecetet és 1 evőkanál cukrot, majd ezzel permetezi le a fertőzött növényt, ha szükség van rá, másnap ismétli.

Ha valaki inkább permetezőszert használna, azt is be lehet szerezni, ilyen a Pirimor, a Teppeki 50 WG, rovarölő szerek közül az Axoris, Cyperkill 25 EC, Decis, Fazilo vagy a Mospilan.

(A borítóképen: Körtefa tele levéltetvekkel és hangyákkal)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában