Húsvét járvány idején

2020.04.11. 17:00

Visszafogott ünneplés lesz az idősek körében

Otthon próbálják majd megteremteni a húsvéti hangulatot.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Mindannyiunk számára más ez a húsvét, de különösen fájó az idősebbeknek, akik ilyenkor vendégül látják a családot.

– A sajókeresztúri idősközösséggel húsvéti locsolóbált szoktunk szervezni, de ez idén sajnos elmarad – mondta Molnár József. – Faluhelyen könnyebben viseljük a kijárási korlátozást, mert van kert. Persze a tavasz is segít. Az ünnepet csendesebben, itthon fogjuk most tölteni. Nem hívunk vendégeket, és locsolkodókat sem fogadunk. A feleségem szolidabban készül, de azért füstölt sonka és főtt tojás így is lesz az asztalon. A vallási liturgiába a televízión keresztül kapcsolódunk be.

Nehéz a bezártság

Miskolcon, bérházban nehezebb megélni a bezártságot.

– Visszafogott lesz nálunk a húsvét. Az étkezésben megtartjuk a hagyományokat, a kalács és a sonka mindenféleképpen elő fog majd kerülni. A locsolás sem szeretném, hogy elmaradjon, de csak kettőnk között – mesélte Lendvai Péter. – Mivel bérházban lakunk, csak a teraszra tudunk kiülni, hogy beszívjuk a friss levegőt. A rokonaink távol élnek tőlünk, úgyhogy őket interneten és telefonon keresztül fogjuk köszönteni.

Akik egyedül élnek, azoknak még inkább beszűkülnek az ünneplés lehetőségei.

– Évek óta telefonon köszöntöm az ünnepekkor a rokonokat, barátokat. Most különösen sokat jelent, hogy így is támogatjuk egymást lelkileg – fűzte hozzá Laboda Gizella. – A korábbi években általában egy barátnőmmel vagy kisebb társasággal mindig kimentünk a természetbe. Mivel bérházban lakom, nehezebben élem meg, hogy ritkábban járhatok ki. A lakást azért most is fel fogom díszíteni, és az apró ajándékaimat eljuttatom a hozzátartozóimnak.

(A borítóképen: Ünnepi hangulatban az ünnepi asztal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában