Ballagás

2020.04.28. 07:00

Vigaszünnepség a neten

Virtuális jutalmazási ünnepség, virtuális ballagás. A Földesben így búcsúznak a végzősöktől.

Hegyi Erika

Ebben az évben online szervezte meg a végzősök ünnepségét a Földes Ferenc Gimnázium. Az iskola szép hagyományaihoz tartozik ugyanis, hogy a ballagás előtti héten egy szeretetteljes rendezvény keretében köszöntik és jutalmazzák azokat a végzősöket, akik kiváló eredményeket értek el különböző tanulmányi versenyeken, sokat tettek a közösségért vagy kiemelkedően teljesítettek a kultúra, valamint a sport területén.

Sajnálja őket

– Én ragaszkodtam ahhoz, hogy valamilyen formában most is tartsunk ünnepséget, mert rettenetesen sajnáltam a most végző gyerekeket. Nincs szerenád, nincs ballagás, nincs ünnepség. Legalább virtuális formában köszönjük meg a szorgalmukat, munkájukat – fogalmazott Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese.

Mint mondta, sok-sok évvel ezelőtt a ballagási ünnepségen jutalmazták az érettségi előtt álló diákokat, de annyira hosszúra nyúlt így a ceremónia, hogy inkább külön rendezvényt szerveztek a legkiválóbb tanulók köszöntésére. Ennek egyetlen formája maradt csak a jelenlegi helyzetben, az online ünnepség. Két videót készítettek a gimnázium pedagógusai és diákjai. Az egyik bemutatja a jutalmazott végzősöket. A zenére beúszó tablóképek sora a kiváló diákokkal kezdődik, akik országos és nemzetközi tanulmányi versenyeken is kimagaslóan szerepeltek. Őket követik azok, akik tanulmányi eredményükkel, közösségi munkájukkal, kulturális és sporttevékenységükkel érdemelték ki a jutalmat. A másik videóban pedig az alsóbb éves diákok köszöntik kedves szavakkal a búcsúzókat, majd vidám képek jelennek meg az iskola életéből.

Virtuális ballagás lesz

A pedagógusok összeállítottak egy olyan listát is, melyben a jutalmazott diákok eredményei és tevékenységei találhatók. PDF-formátumban ezek is elérhetők a gimnázium honlapján.

– Az elmúlt években, miután kiosztottuk az okleveleket és a jutalomkönyveket, egy jelképes kis állófogadást is szerveztünk a gyerekeknek, és koccintással köszöntöttük őket. Ezen az ünnepségen mindig ott van a teljes végzős évfolyam, a diákönkormányzat képviselői, a szülők és természetesen a búcsúzó osztályok osztályfőnökei és tanárai. Hagyomány az is, hogy a Földes Öregdiák Egyesület anyagilag támogatja a végzősök jutalmazását, sőt egy-egy speciális öregdiákosztály külön jutalmakat is felajánl – sorolta az igazgatóhelyettes.

Jelezte: a ballagást is hasonló formában szeretnék megszervezni. Akármikor is lesz az érettségi, a virtuális ballagást csütörtökön megtartják. A tarisznyákat sem mondták le.

– Úgy tervezem, hogy a ballagás napján én már korán reggel ott leszek az iskolában, szétosztom a tarisznyákat, amivel egyben jelzem is, hogy hová üljenek a diákok. Ha pedig addigra elkészül a diákévkönyvünk, akkor azt is az érettségi első napján kapják meg a végzősök. A gyerekek egyébként nagyon szomorúak, hogy a járvány miatt minden szívet melengető ünnepség elmarad, de a videók legalább örökre megmaradnak számukra. A műsor és a kisfilmek szerkesztője, rendezője egyébként Merkelné Vodila Noémi tanárnő volt – tette hozzá Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet.

(A borítóképen: A Földes virtuális ünnepségén| Fotó: Bujdos Tibor)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában