Hitélet

2020.04.20. 10:00

Online nézhették meg idén a szentmisét a sajóládiak

A járvány idején támaszt nyújthat a hit, vallják.

Bájer Máté

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Az egyházi liturgiák közül talán a legszebb a nagyhété, amin Jézus utolsó napjairól, majd haláláról és föltámadásáról emlékeznek meg. A húsvét a keresztény egyház legfontosabb ünnepe, ennek megfelelően a nagyhéten tartott misék a legfontosabb templomi események közé tartoznak. A járványhelyzet azonban felülírja a közösségek szokásait. Rengeteg templomban elmaradt az istentisztelet, legalábbis az ismert formájában. A papok többnyire magánmiséket tartottak: egyedül végezték el a szertartást. Egyes településeken azonban találtak formát arra, hogy a hívők is részt vehessenek a hitéletnek ebben a kiemelkedő pillanatában.

Sajóládon a nagyhét összes miséjét megtekinthették otthonukban a templomba járók: Varga Béla atya minden liturgiáját feltöltötték egy videómegosztó portálra, nagycsütörtöktől húsvétvasárnapig.

– Hivatalosan zárva vannak a templomok, hívők részvételével szentmiséket nem tudunk bemutatni – írja le a helyzetre vonatkozó szabályokat az atya. – A lelkipásztorok a templomban vagy akár a szobájukban, de mindenképp egyedül tartják a miséket. Amíg el nem érkeztünk húsvét ünnepéhez, én is minden nap saját magam miséztem.

Örömmel fogadták

– Egyszer az egészségügyi sétám közben találkoztam az egyik sajóládi hívemmel – meséli a plébános. – Szóba került a húsvéti szertartásrend. Megegyeztünk, hogy ő kölcsönkér egy kamerát az önkormányzattól, fölveszi a miséket, amiket azután az interneten is elérhetővé tesz egy ismerőse. Felkerült az önkormányzat honlapjára, onnan a YouTube-ra és a Facebookra is. Ezután a hívek osztották meg egymás között a felvételeket. A visszajelzések alapján nagy örömmel fogadták ezt a megoldást.

A hívek közössége, az együttlét, a közös éneklés, imádkozás meghatározó a liturgia szempontjából. A szent hét miséin rajtam kívül a sekrestyés, a kántor és a felvételek készítője vett részt. Ebből a szempontból, merem állítani, sokkal rosszabb így misézni, hiszen az egyház a közösségről szól alapvetően.

A Sajó partján is

Nem ez volt az első rendhagyó liturgia a településen.

– Húsvét előtt a Sajó partján is miséztem egyet. Pár méterrel mögöttem hömpölygött a folyó. Ez a magánmise is felkerült az internetre. Azok közül, akik látták, sokan felkerestek azzal, hogy de jó lett volna ott lenni, előre tudni erről. Sajnos a közös misézésre azonban továbbra sincs lehetőség, de az igény él a hívőkben.

Varga Béla atya szerint fontos, hogy a hitélet ne álljon meg a nehéz időkben sem.

– Ilyenkor a kevésbé vallásos emberek is érzik, hogy lélekben kell erősödniük. Azt szokták mondani – talán szabad így fogalmaznom –, hogy zuhanó gépen nincs ateista ember. A vírusveszélyben talán azok is vallásosabbak lesznek, akiknek a hit nincs jelen a hétköznapjaikban. Az ilyen helyzetekben ugyanis szükség van valamiféle vigaszra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában