Élet a karanténban

2020.04.20. 18:30

Olvas, ír és nyelvet tanul

„Sorra pipálom ki az olvasólistámról a testesebb és régen feljegyzett címeket.”

Bájer Máté

Forrás: ÉM

Lisztóczki Péter a Lévay József Református Gimnázium végzős diákja. Ír (főleg prózát), olvas, visszatérő fellépője a miskolci slam poetry kluboknak. Készül az érettségire, miközben igyekszik leküzdeni azokat az akadályokat, amiket a megváltozott körülmények állítanak elé.

Rendhagyó helyzet a mostani. Milyen megélni a kijárási korlátozást?

Úgy látszik, állandósult az, hogy X évente van egy gazdasági válság, Y évente valami járvány és Z évente társadalmi konfliktus. Most pont ebbe estünk bele, viszont nagyon jó generációs stressztesztként is fel lehet fogni az egészet. Egyelőre a helyzethez képest jól élem meg, de kezd már kihatni rám a bezártság.

Sikerült valamilyen napi rutint kialakítani?

Naponta próbálok mozogni, lemegyek az utcára sétálni 10-20 percet, amikor már nincsenek „sokan”. De nagyon hamar meg tudja unni az ember, ha annyira rebellis csupán, hogy kedden a Győri kapui játszótér mellett megy haza, utána pedig az ifiszékház felől. Sajnos nem tartozik erősségeim közé az, hogy pontos napirendet tartsak, ezért már az iskola bezárása óta összefolynak a napok és a teendők.

Mi adja az elfoglaltságot?

Nagyon sokat olvasok. Sorra pipálom ki az olvasólistámról a testesebb és régen feljegyzett címeket. Van időm nyelvet is tanulni. Az iskolában lemondtam a németről, lassan egy éve tanulok norvégul szabadidőmben, most viszont nemcsak napi 20 perc, hanem akár 1-2 óra is rendelkezésre áll erre.

Közeleg az érettségi. Hogyan lehet erre most készülni?

Szerencsére évek óta egy „digitális iskolába” járok, szóval folyamatosan kapok tananyagot, de nem érzem olyan hatékonynak ezt a megoldást. Nincs mellettem a tanár, aki el tudja magyarázni a témát, vagy narratívát tud váltani a megértés érdekében. Így többször a netről kell öt különböző forrásból hét eltérő „segítséget” olvasni, ami az időt veszi el. Arról, hogy mi a véleményem, csak el kell olvasni egy oktatásról szóló cikk kommentszekcióját. Több hetet vártunk arra, hogy hátha lesz valami élhető megoldás, aztán azt kaptuk, hogy „május 4. érettségi, csak üljetek távolabb egymástól”. A civil szervezetek, a PDSZ és az aggódó szülők sehol sem lettek megkérdezve a témában. Továbbra is sok a kérdőjel.

Írásra jut azért idő?

Volt pár projekt, amit abba kellett hagynom az időhiány miatt, de most ismét teljes erővel tudom belevetni magam az alkotásba. Viszont nehéz az inspiráció, hiszen az eddigi életem redukálódott a négy fal közötti térre, az ablakra, a szomszéd erkélyen fészket építő madarakra és a Győri kapui játszótér összeszalagozott hintáira.

(A borítóképen: Lisztóczki Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában