Húsvét

2020.04.16. 14:30

Nem volt szükség szigorra

Csendes utcák, virtuális hímes tojások, locsolóvers az óvó néninek videóüzenetben.

Nagy-Hankó Krisztina

Más esetben színes hagyományápoló eseményekről számolnánk be a húsvéti hosszú hétvége után. Most azonban arról írunk, hogy a férfiak és fiúk is online – ki-ki a maga kreativitásának megfelelően – locsolkodtak. Elmaradtak a hagyományos ünnepségek, ilyenkor szokásos rendezvények, programok.

Családi körben

Felsőzsolcán családi körben töltötte az ünnepet Szarka Tamás polgármester. Feleségét az ismerősök videóüzenetben „locsolták meg”. A helyi óvodások az óvó néniket szintén videóüzenetben köszöntötték egyenként, verssel és online locsolással. Az utcákon csak egy-két családot lehetett látni, akik egészségügyi sétát tettek vagy bicikliztek. Betartották a lakók a korlátozás szabályait – mondta a polgármester.

Semmilyen helyi rendeletet nem kellett hoznia Sajópetri képviselő-testületének, tudtuk meg Debreczeni Balázs polgármestertől. A polgárok náluk törvénytisztelőek, máskor is, ebben a helyzetben pedig úgy látszik, még inkább. Elfogadják a helyzetet, és alkalmazkodnak. A polgármester maga is otthon, családja körében töltötte az ünnepet, nem volt rokonlátogatás, a családban szokásos locsolkodás. Arról számolt be még, hogy az átmenő gépjárműforgalom is nagyon csekély volt. Pedig máskor sokan haladnak át autóval, olyanok is, akik nem Sajópetriben laknak.

Tavak mellett fegyelmezetten

Mályi és Nyékládháza kedvelt turisztikai célpont a tavai miatt, de leginkább nyáron. A két település polgármestere nem tartott attól, hogy nagyon megindulna a kirándulók áradata, ezért nem rendelkeztek a tópartok forgalmának korlátozásáról.

Nem sokan látogattak ki a hosszú hétvégén a tavakhoz, elenyésző volt a forgalom – mondta Viszokai István, Mályi polgármestere. Voltak ugyan a tónál emberek, de nem csoportosultak, betartották az ajánlott távolságot egymástól. A locsolást náluk is online kapták a hölgyek, a férfiak pedig a hímes tojásokat ugyancsak virtuálisan.

Olyan szabályokat érdemes hozni, amelyeket ellenőrizni is tudnak – hangsúlyozta Tóth Balázs, Nyékládháza polgármestere. Éppen ezért feleslegesnek tűnő intézkedéseket nem vezetett be, csak arra kérte a lakosságot, hogy ne terheljék a települést magas látogatószámmal. Vagyis a rokonok fogadását, ha lehet, ezúttal mellőzzék. Az idegenforgalom tehát nem volt számottevő. A lakók pedig fegyelmezettek és együttműködőek. Ez alól az ünnep sem volt kivétel.

Csend és nyugalom

A cikk írójaként is azt tapasztaltam, hogy a településeken a szokásosnál nagyobb a nyugalom. Az irányadó rendelkezéseket, korlátozásokat szem előtt tartva a saját háztartásomban élőkkel együtt egy autóban utazva tettem egy kört a miskolci járás néhány településén. Az utcák csendesek, üresek voltak. Néhány élelmiszerbolt volt nyitva, ahol a bejárat előtt, egymástól tisztes távolságban álltak sorban a vásárlók. A csodásan felújított modern játszóterek most gyermek nélkül árválkodtak. Az egyébként nagyon népszerű mályi és nyékládházi tavak környékén is csak egy-egy magányos horgászt láttunk, egymástól nagyon távol. Családommal mi is csak egy félórát töltöttünk az autóból kiszállva a tópart egyik elszeparált részén, ahol a gyerekek kavicsokkal játszottak.

(A borítóképen: A nyéki tó partján is csend volt, szerzőnk és családja egy félórát maradtak| Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában