Vásárlás

2020.04.09. 20:00

Kevesebb sonka fogy

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást.

Pap Gyula

Közelednek a húsvéti ünnepek, ám a vírusveszélyes időszakban minden másképpen van: a húsvéti sonka vásárlása is. Utánajártunk, hogyan.

– A Búza téri piac egyik legforgalmasabb húsárudájában az elmúlt hétvégén beindult az ünnepre készülődés – tudjuk meg Veres Zoltántól. – Már korábban, a kijárási korlátozások bevezetésekor volt egy forgalmi hullám, eleinte kevesebb vásárlóval, majd a készletek feltöltése indult be. Ezután jött az ünnep előtti mozgás, amely most is tart – fejti ki.

A vásárlók mára megszokták az új rendet, az idősebbek délelőtt jönnek, nagyjából tartják is az előírt – a pulton is figyelmeztetőleg feltüntetett – távolságot, a rendre a piacfelügyelet és a rendőrség közösen vigyáz.

Az eredeti

A pontosság kedvéért meg kell említeni, hogy az eredeti húsvéti sonkából – bár természetesen kapható – viszonylag kevesebb fogy.

Nem is csoda, a mintegy nyolc kilogrammos, bőrrel, csonttal, szalonnával teljes darab meghaladja sok család kapacitását.

Külön kategóriát képvisel a mangalicából készült változat, melyet többek között a mintegy három centiméter vastag szalonna különböztet meg az alaptól.

– Amit általában sonkának hívnak, az egy darabban, hagyományos módszerrel érlelt jó minőségű hálós sertéscomb, a legkeresettebb – tudjuk meg. – Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, mert bár rendszeresen újratöltik a készleteket, de nagyon fogy – figyelmeztet az eladó.

A többi „húsvéti” termék is keresett, a tarja, karaj más-más ízlésvilágot – és anyagi lehetőséget – szolgál.

Jön a grillszezon

– A jó idő közeledtével megnő a kereslet a grillezhető húsfélék iránt, a csirkemell, comb, szárny egyaránt népszerű, csakúgy, mint a sütni való szalonna vagy a debreceni páros. Bármennyire is javult az érdeklődés, nőtt a vásárlási hajlandóság, a korábbi évek színvonalát nem közelíti meg, jó, ha a felét eléri – tájékoztat a szakember.

Sándor a nagybevásár­lással „egy füst alatt” igyekszik beszerezni a húsvéti sonkát, először jó ötletnek tűnt, hogy a figyelmeztetésekre hallgatva neje nélkül próbálja abszolválni a dolgot, ám bevásárlási lista hiányában tart tőle, hogy lesz, amit kifelejt.

– Legalább rövidebb idő alatt végzek – vigasztalja magát a húsvéti bevásárlás során. Bár félő, hogy ezért otthon nem kap dicséretet.

(A borítóképen: Húsvétra választék van, a kereslet viszont nem olyan, mint lenni szokott| Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában