életmód

2020.04.01. 19:00

Így kerüld el a stresszevést a home office alatt

Maradjunk a bezártság ideje alatt is egészségesek és fittek!

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az elmúlt hetek történései alaposan átrendezték az életünket. Van, akinél teljes a leállás, másoknál a home office ugyanolyan, vagy még nagyobb tempót diktál. Nem beszélve arról, hogy szülőként a gyerekre kiemelten figyelni kell. Attól függetlenül, hogy a pihenésé vagy a munkáé a főszerep, a huzamosabb idejű otthontartózkodás alatt olyan viselkedési formákat figyelhetünk meg magunkon, amelyek eddig akár teljesen ismeretlenek voltak. Ilyen a stresszevés is, azonban kellő tudatossággal és megfelelő táplálkozással még krízishelyzetben is kezelhetőek a tünetek.

A körülményekhez alkalmazkodó, megfelelő életvitel kialakításával kapcsolatban szintén nehézségekkel találhatjuk szembe magunkat. Poós-Nagy Fruzsina, life és business coach szerint fontos tudni, hogy a jelenlegi stresszhelyzet az eddig kialakult rutinunkat minden szempontból felborítja. Előfordulhat, hogy ez az étkezési szokásainkat is nem kívánt irányba mozdítja el: rendszertelen táplálkozáshoz, stresszevéshez, illetve a zsírokban és szénhidrátokban gazdag tápanyagbevitel megemelkedéséhez vezethet.

Étkezz kevesebbet, de ne koplalj!

„Étkezz kevesebbet, mint szoktál, hiszen az otthontartózkodás alatt kevesebb a mozgás, a szervezetedbe vitt kalóriát nem tudod ledolgozni” – mondja Handl Tamara életmód tanácsadó, a Turbó Diéta Kft. marketing igazgatója.

Ahhoz, hogy az étel kalóriában kevesebb legyen, elsősorban a szénhidrátokra és a zsírokra kell nagyobb figyelmet fordítani. Ha van kedvünk kalóriát számolni, akkor a szénhidrátból egy átlag magasságú nőnek (165-170 cm), otthoni tevékenység mellett napi 120-140 g szénhidrátra van szüksége, és körülbelül 40 g zsírra. Ha ezek számolásával nem szeretnénk bajlódni, akkor érdemes egy-egy pillantást vetni arra a termékre, amit éppen kibontunk. Válasszunk olyan ételeket, amelyek rostban, vitaminokban gazdagok, fehérjét (40%) és természetes zsírsavakat (30%), továbbá jó minőségű szénhidrátot (30%) is tartalmaznak.

Fontos azonban, hogy ne koplaljunk! A stresszevés kompenzálására, vagy az időhiány miatt kimaradó étkezések esetében sem előnyös a szervezet számára az éheztetés. Testünk akkor tudja teljes mértékben ellátni a feladatát, ha minden táp- és ásványi anyaghoz megfelelő mennyiségben hozzájut. Különösen igaz ez járványok idején. Ráadásul minél inkább megvonjuk magunktól a minőségi táplálékot, annál könnyebben csábulunk majd el az egészségtelen, de üres kalóriákat tartalmazó ételek irányába.

Vitamindús, teljes értékű ételek

Természetesen a vitaminkészítmények is hasznosak, de sokszor feledkezünk meg arról, hogy megfelelő táplálékbevitellel a vitaminszükséglet igen nagy része fedezhető.

A kukorica, bab, tésztafélék fele-fele arányban kombinálva az ajánlott zöldségekkel vagy fehérjékkel (például zöldséges/húsos tészták, rizses hús savanyúsággal, gulyásleves) jó választás. Így laktatóbbá tehetjük ételeinket, emellett egy időben csökkenthetjük a kalóriatartalmukat is.

Napirend kialakítása

Napi többszöri, előre meghatározott időpontokban történő étkezésekkel elkerülheted a stresszevést. A home office miatt egyébként is fontos, hogy kialakíts és fenntarts egy napirendet, de figyelj arra, hogy ebben szigorúan szerepeljenek az étkezések időpontjai is, azoktól akkor se térj el nagymértékben, ha váratlan feladatod lesz. Te magad, valamint a családod egészsége az első, ezt vedd komolyan.

Étkezéshelyettesítők

A könnyen, gyorsan elkészíthető, félkész ételek jó megoldásnak tűnhetnek, amennyiben a kényelem vagy éppen a szűkös határidő okozta kényszer miatt nem szeretnél sütni-főzni. Azonban ezek többsége rendkívül egészségtelen, magas só-, cukor- és zsírtartalommal rendelkeznek, vitaminokat, ásványi anyagokat és értékes tápanyagokat nem tartalmaznak. Természetesen a pékáru sem a legcélravezetőbb megoldás. A szakértő szerint alternatív módot jelenthetnek az olyan étkezéshelyettesítő turmixok, amelyek 40%-ban fehérjét tartalmaznak, mellette pedig természetes zsírsavakat, rostot, szénhidrátot, vitaminokat, plusz ásványi anyagokat, így teljes értékű táplálékként is megállják a helyüket. Előnyük, hogy percek alatt elkészíthetőek, shakerben is fogyaszthatóak, ezáltal könnyedén beilleszthetőek a mindennapokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában