Állatvilág

2020.04.22. 11:00

Hogyan diétázzon a kutya?

Azonos szénhidrát- és zsírtartalmú kutyatápra érdemes váltanunk, ha már nem találjuk a régit.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A kutyánkkal együtt töltött hosszú séták különösen felértékelődnek a járvány ideje alatt. Viszont az állattartás nemcsak szórakozás, hanem felelősség is, amelynek egyik legfontosabb része az etetés és az egészséges étrend. Állatorvos szakértőt kérdeztünk arról, hogy érdemes-e bespájzolni kutyatápból és szükség esetén mire lehet cserélni azt.

Megszokja az újat is

– Azok, akik a megszokott kutyatápokat szeretnék megvásárolni, az esetek többségében megkapják azokat az állateledel boltokban, vagy a szupermarketekben, hiszen nincs élelmiszerhiány – nyugtatta meg a gazdikat Dr. Puskás Gábor, kamarai specialista, praxisvezető állatorvos.

– Amennyiben valamiért mégsem találják meg azt a tápot, amit a kutyájuk megszokott, akkor kérhetik szakképzett eladó, vagy az állatorvos tanácsát, hogy milyen jó minőségű állateledelre tudnak váltani. Léteznek úgy nevezett kiváltó tápok, amelyeket maga a gazda is megkeresheti. Ilyenkor a korábbi eledel szénhidrát- és zsírtartalmát kell megnézni és hasonló összetételű tápot választani. Általában valamennyi időnek el kell telnie, hogy a kedvenc megszokja az új ételt, de körültekintő választásnál, nem lesz tőle semmilyen egészségügyi problémája, és ha igazán éhes, meg fogja enni.

Fokozatosan váltsunk

A változatosság a kutyák gyomrát is gyönyörködteti, de csak szoktatás után.

– Természetesen lehetnek olyan ebek, amelyeknek változatosabb az étrendje és már régebb óta maradék ételt is fogyasztanak. Náluk lehet folytatni ugyanezt a gyakorlatot, viszont fordítva nem ajánlatos. A kizárólag táphoz szokott kutyák emésztését megterhelheti, ha hirtelen maradék ételre váltunk. A házi koszthoz még féléves kor körül érdemes fokozatosan hozzászoktatni az állatokat. A kevésbé egysíkú étrend egyébként egészségesebb, mint a csak tápozás. A változatosságot azzal is lehet fokozni, ha néha melegen, máskor pedig hidegen adjuk a más-más állagú ételt – ajánlotta az állatorvos.

Allergiások spájzoljanak

Az ételallergiában szenvedő kutyák gazdáit kiértesíti a Miskolci Állatkórház, ha beérkezett az előjegyzett speciális táp.

– Azoknak pedig, akiknek valamilyen betegség, vagy ételallergia következtében a kutyája diétán van, nekik gyógytápokra lehet szükségük. Ezeknek rengeteg fajtája ismert, például vese- és májbeteg kutyusoknak való. A járvány idején ők különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek, ezért nekik azt tanácsolom, hogy legalább kéthavi adagot szerezzenek be. Abban az esetben, ha már nem kapható, akkor pedig jegyeztessék elő! Erre némely állatorvosi rendelőben is lehetőség nyílik. A Miskolci Állatkórház azt is vállalja, hogy telefonon értékesíti a gazdikat, ha megérkezett a szükséges tápszállítmány. Erre lehet számítani, hiszen a hiányokat kizárólag a felvásárlás okozza – zárta a szakember.

(A borítóképen: A változatosság a kutya gyomrát is gyönyörködteti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában