Irodalmi mémek

2020.04.07. 10:00

Ady vajon jobbra húzna?

Külföldi mintára készülnek a klasszikus költők társkeresős profiljai.

Bájer Máté

Forrás: PoéTinder Facebook oldala

Kollégánk, Bukovenszki-Nagy Eszter érdekes vállalkozásba fogott a magyar költészet napjához közeledve: elkészítette híres költőink Tinder-profiljait. A Tinder társkereső felület, ahol kép és rövid bemutatkozás alapján alkothatnak benyomást a másikról az emberek. Érdekes eljátszani a gondolattal, hogyan hangzana egy-egy ismert poéta bemutatkozó egysorosa. A PoéTinder nevű kezdeményezés során a humor került előtérbe: Zrínyi Miklós például malackodna, míg Kazinczy azt bizonygatja, hogy ő a szavak embere.

Kazinczy Ferenc képzeletbeli Tinder oldala

– Nem saját az ötlet, külföldi szerzőkkel láttam meg, aztán gondoltam, jó poén lenne, ha készítenénk ilyen mémeket magyar költőkkel is – meséli Bukovenszki-Nagy Eszter, aki azt is elmondja, nem egyedül dolgozik a mémeken.

– Volt egyetemi csoporttársammal, Kovács Rékával ketten találjuk ki a szövegeket, én pedig elkészítem a képeket. Minden idegszálammal kötődöm az irodalomhoz. Igaz, még csak néhány napja indítottuk el a dolgot, és javarészt az ismerőseink a követők, de többen mondták, hogy nagyon viccesek a képek.

Ady a kedvenc

Az is lehet, hogy a közeljövőben nem csak klasszikus költők szerepelnek majd a mémtárban.

– Elképzelhető, hogy bővítjük a kört kortársakra is, de mindenképpen csak magyarokban gondolkodunk. A szövegek kiötlésénél arra azért figyelünk, hogy ne legyenek ízléstelenek és tiszteletlenek; mulattassanak, és tényleg jellemzőek legyenek az adott költőre. A már mémesített költők közül hozzám Ady Endre versei állnak a legközelebb. Jelen pillanatban Babits Mihályon törjük a fejünket; egyelőre még csiszolgatás alatt áll az ő mémje – mondja Eszter, aki maga egyébként sosem használta a Tindert, ahogyan alkotótársa, Réka sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában