Húsvét

2020.04.11. 13:30

A tojás jó hatása vitathatatlan

Kiderült, hogy nemcsak okoskütyük vannak, hanem okostojás is.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az utóbbi évtizedekben a hazai tojásfogyasztás eléggé visszaesett a KSH adatai szerint. Ugyanis a tojás kapcsán kialakult „koleszterinmítosz” erősen befolyásolta a megítélését – mondta Csitári Nikolett dietetikus. A kutatások azonban cáfolták ezt a feltételezést, és kiderült, hogy a tojás fogyasztásának nincs különösebb jelentősége a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. A táplálkozás részeként kell tekintenünk a tojásra, egészséges körülmények között nem kell mellőzni. Kivéve persze azt, aki allergiás vagy más egyéb ok miatt nem fogyaszthatja. A pozitív élettani hatásait szem előtt tartva kerüljön az étrendünkbe. Hetente három-négy alkalommal is lehet, vagy akár minden reggel napindítóként egy tojás. Még bizonyos fogyókúrás étrendek is tartalmazzák a tojást. A magas fehérjetartalom miatt teltségérzetet biztosít, így kevesebb más élelmiszert vesz magához az ember.

Vitaminforrás

Nagyon értékes aminosavak és ásványi anyagok vannak a tojásban. Közismert magas anti­oxidáns-, E-vitamin-, A-vitamin-, D-vitamin-, szeléntartalma. Kutatások igazolták, hogy a szem egészségére is jótékony hatással van – emelte ki a dietetikus. Értékes fehérjeforrás és funkcionális élelmiszer egyben. Alacsony kalóriatartalma van, egy darab tojásnak méretétől függően 68-70 kalória. Zsírtartalma értékes, mert telített és telítetlen zsírsavaknak az együttesét alkotja. Szénhidrátot azonban nem tartalmaz.

A kereskedelmi forgalomban megvásárolható tojáson számos jelzés van, amelyek utalnak a származási helyre, az eltarthatóságra, a minőségi besorolásra, a szárnyasok tartásának módjára. A színe gyakorlatilag mindegy, hiszen a fehértől a sötét barnáig bármilyen lehet. De azt jó, ha figyeljük, hogy ne legyen sérült a héja, mert ott baktérium juthat be. Vannak extra tartalmakkal dúsított tojások, a mai kor követelményeihez alkalmazkodva úgynevezett „okostojások”, amelyek akár harmincszor több omega-3 zsírsavat tartalmaznak vagy ötször annyi E-vitamint.

Ne mossuk le!

Hiába ajánlják a szakemberek, hogy most gyakrabban fertőtlenítsük, a tojás lemosása nem szerencsés: pont azt a réteget távolítjuk el, amely védelmet biztosít, illetve az eltarthatósága is csökken. Nagyon fontos, hogy frissen készüljön az étel belőle, és hosszan tartson a hőkezelés, kiváltképp az idősek és gyermekek tányérjába – hangsúlyozta a szakember.

Bárhogyan elkészítve egészséges, könnyen emészthető étel. Húsvétkor általában minden család asztalán megtalálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában