alvás

2020.03.21. 15:30

Sötétség és csend egy kényelmes matracon

A szervezetünknek természetes ritmusa van, ami meghatározza, hogy mikor megyünk aludni, illetve hogy mikor ébredünk fel.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A nappali természetes fény mindenképpen szerepet játszik abban, hogy az egészséges ritmust tartani tudjuk, hiszen fenntartja a szükséges energiaszintet, és segít az éjszakai alvás mennyiségében és minőségében.

Az úgynevezett kék fény, amelyet az elektronikai eszközök, az okostelefonok és a számítógépek bocsátanak ki, semmiképpen sem jók alvás esetében. Egy adag kávé elfogyasztása növeli a koncentrációképességet, az energiaszintet és a sportteljesítményt, de ezek az alváshoz nem szükségesek. A rövid nappali alvás előnyös lehet, de a hosszabb ideig tartó és rendszertelen alvás napközben nem segít.

Nyugalomban, nyugalmasan

Alkohol? Egy-két ital este a megnyugtató alvásért? Nem feltétlenül, mert megzavarja az alvási ritmust. Bár a komló mint növény nyugtató hatású, a belőle készült sör nem segít mindenkinek.

Ami fontos: a külső fény, a zaj zavarja az elalvást. Ahogy az is, ha túl meleg vagy túl hideg van a hálószobában: 20 fok az optimális.

(A borítóképen: Pihentet, erősít, lazít és szépít egy nyugodt éjszaka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában