Időtöltés karanténban

2020.03.25. 19:00

Pályák bútorokból és színes dobókocka papírdobozból

Az óvodában irányított foglalkozások vannak, de hogyan oldjuk ezt meg otthon?

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az óvodás gyermek napja előre meghatározott tematikában, pontos napirend szerint zajlik. Normál esetben. Most azonban ebben a mindenki számára szokatlan helyzetben arra kell törekedni, hogy a szülő és az óvónő segítse egymást. Ha az időjárás nem megfelelő arra, hogy a levegőn töltsenek hosszabb időt, vagy a család nem kertes házban lakik, akkor nagyon nehéz egész nap értelmes és hasznos időtöltést adni a kis gyermeknek. Számtalan kezdeményezés született már az interneten különböző csatornákon, közösségi médiában, hogy otthoni körülmények közé hogyan lehet átültetni ezeket. A szakemberek otthon elsajátítható zenés tornát, kézművességet ajánlanak, lehet válogatni belőle. Sok olyan kreatív tevékenység létezik, amit otthon néhány egyszerű, a háztartásban meglévő eszközzel tudunk együtt játszani az óvodás gyermekkel. Szeretnénk mi is segíteni olvasóinknak, ezért praktikus megoldásokat kerestünk.

Tervezetten

Fontos a heti terv, amit az óvónők saját csoportjaiban lévő ovisai szüleinek juttatnak el digitális csatornákon – mondta Hajdusikné Cselényi Marianna, a Miskolci Diósgyőri Óvoda vezetője. Ebben konkrét feladatok és ajánlások szerepelnek. Könnyen megtanulható verseket, mondókákat, dalocskákat osztanak meg. Utóbbiak leginkább a nagycsoportosoknak lehetnek érdekesek, akik már az iskolára készülnek. Az auditiv memória fejlesztésére kiválóan alkalmasak a néhány soros memoriterek. Aggodalomra semmi ok, hiszen nem ezen az utolsó néhány hónapon múlik a gyermek felkészültsége. Az óvodában töltött évek alatt folyamatosan készítik fel őket az iskolára, tehát egy egészséges fejlődésű gyermek esetében nem okozhat problémát – állítja a szakember.

Észrevétlenül tanul

Nagyon jó, ha van otthon gyurma, vízfesték, zsírkréta és foglalkoztató vagy színező könyv. Ez általában fellelhető a háztartásban, ahol kis gyermek van. De akár egy társasjáték dobókockával. Le kell lépni a számokat, színeket kell megkülönböztetni, megtanulja a gyermek az irányokat. Jobbra, balra, előre, hátra. Észrevétlenül, játékosan gyakorol és kiváló a matematikai készség fejlesztésére – hangoztatta az óvodavezető. Egészen kicsiknél is lehet alkalmazni. Magunk készíthetünk velük együtt papírból dobókockát, amelyre könnyen felismerhető színeket festünk, vagy színezünk. Egy lapra egyenes pályát rajzolunk, amelyen színek szerint lépünk. Szabálytudatot erősít, megtanulja a gyermek, hogy be kell tartani a játék folyamatát és szabályait.

A mozgás se maradjon el!

A mozgást ugyancsak meg lehet oldani a legegyszerűbb módon, a szobában lévő bútorok segítségével. Lehet átbújni alattuk, átmászni rajtuk, a szőnyegen hemperegni, párnákat letenni és azokat átugrani vagy megkerülni. Gurítson labdát a szék alatt vagy dobja el, kapja el. A kisebbeknek a gurítás is nagy feladat lehet. A nagyobbaknak pedig lerajzolhatjuk a pályát, nyilakkal jelölve, melyik bútort hogyan kerülje meg és jutalom is várhatja a „pálya” végén, mondjuk egy müzli szelet. A feladatokat pedig mesébe is ágyazhatjuk. Ötletesség és játékosság kell hozzá, de az embernek hamar rááll az agya és ebben lehet segítség az óvodapedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában