Szleng

2020.03.14. 19:00

Miről beszél ez a gyerek?

Gyermekeinknek – mint minden generációnak – megvannak a saját kifejezései.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A szleng használata egyébként nem új keletű, hiszen az időszámításunk előtti 300-as években élt Arisztophanészt, az első olyan írót, aki jelentős mértékben alkalmazott szlenget, a római írók közül pedig – többek között – Horatiust és Petroniust emelték ki a szlengkedvelők köréből.

A szleng mint gyógyír

Robert L. Chapman amerikai angolirodalom-profeszszor szerint: „A szleng akár gyógyír is lehet, önirányított terápia, mely egyidős az első beszélni tudó családdal. A család (akárcsak a társadalom) a hatalom és a jog hierarchiáját tartja fenn, mely ellen a gyermek egészséges, fejlődő énjének szüksége van kompenzálásra gyengesége … miatt. A szleng mint gyógyír tagadja a gyengeséget…

Ebből a nézőpontból nyugodtan állíthatjuk, hogy a terapeutikus, gyógyító szleng szükséges az én fejlődéséhez, s hogy a társadalom nem működne szleng nélkül. Különös, hogy egy olyan nyelvi jelenség, mely ennyire tünékeny és frivol, mint általában a szleng, egyúttal ennyire mély és létfontosságú lehet az emberi fejlődés és rend szempontjából.”

– A tizenhárom éves fiamnak és a barátainak saját kommunikációs nyelvük van, ami erősen köthető azokhoz a számítógépes játékokhoz, amelyeket játszanak, és ezek egy része ráadásul angol nyelvű – tudtuk meg Kovács Zsuzsától, Csanád édesanyjától. – Úgy vettem észre, hogy az Instagram és a YouTube-videók vannak még hatással rájuk, a TikTok pedig inkább a lányok terepe. Szerencsére jó a kapcsolatunk, ezért nem arra használja a különböző, számomra sokszor nem értelmezhető, divatos kifejezéseket, hogy titkolózzon. Gyakran rákérdezek valaminek a jelentésére, és elmagyarázza, de előtte azért fintorog és nevet, hogy „Jaj, anya…”, de különösebben nem zavarja az érdeklődésem.

Game-szleng

– Zalán egyidős Csanáddal, és ő is az úgynevezett „gameszlenget” használja, ami sokszor vicces szituációkat eredményez – mondta Oláh Tímea. – Az online játékostársaival a fején lévő fülhallgató segítségével kommunikál, hol angolul, hol magyarul, miközben a legjobb barátaival a telefonján kihangosított Messenger segítségével beszél. Ennek köszönhetően előfordul, hogy a gyerekem dühösen üvölti, hogy már megint „lagol”, ami azt jelenti, hogy belassult a számítógépe, közben én kérek tőle valamit, és a Messengeren hallom, hogy három másik gyerek és a családjuk teszik ugyanazt, mint mi. Igazi bábeli zűrzavar van ilyenkor.

– A legidősebb gyermekem tizenhét éves, és nagyon védi a privát szféráját, még a telefonjelszavának is van jelszava – mesélte nevetve egy lányos apuka. – Otthon nem igazán használja a szlengeket, de a barátnőivel való írásbeli és szóbeli kommunikációban annál inkább. Számukra nem léteznek kis- és nagybetűk, írásjelek, és rövidítenek minden szót. Ez nem zavar anynyira, hiszen mi is használtuk a saját szlengjeinket anno, az viszont annál inkább, hogy néha olyan káromkodás csúszik ki a száján, teljesen természetesen, amire már az én szemem is elkerekedik. Egyedül az nyugtat kicsit, hogy amikor a barátnői nála alszanak, tőlük sokkal gyakrabban hallok ilyeneket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában