Növényápolás

2020.03.14. 17:00

Metszhető a hortenzia, hogy dús virágú legyen

Sok hortenziatulajdonosnak okoz gondot, hogy tavasszal, illetve elvirágzás után mit kezdjen a hortenziával, hogy ismét virágozzon.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Sok hortenziatulajdonosnak okoz gondot, hogy tavasszal, illetve elvirágzás után mit kezdjen a hortenziával, hogy ismét virágozzon. Először is tudni kell, hogy milyen fajtával van dolgunk.

Két fajtája van

Nálunk két fajtája terjedt el, az egyiket minden tavasszal tövig visszavágjuk, és ők minden évben kinevelik az új hajtásokat és a hatalmas fehér virágfejeket, míg a másikat metszenünk kell, hogy az új hajtásokon virágokat tudjon kinevelni.

A metszés megfelelő időpontja a kora tavasz. Az elfagyott, elöregedett ágakat tőből vágjuk vissza. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy fagyott-e az ág, egyszerűen kaparjuk meg a kérgét. Ha elhalt, akkor bátran kivághatjuk. A hortenziánk bármelyik típusba tartozik, a metszéssel új hajtások kialakulását, illetve a virágzást segítjük elő.

A rendszeres visszavágásnak köszönhetően a bokrunk évről évre duplázódik, és egyre terebélyesebbé válik. Pár éven belül már tőosztással szétültethetjük, és egyre nagyobb területeket ültethetünk be vele.

Ha nem tudjuk, milyen hortenziát kaptunk, szereztünk, nézzük meg alaposan a levelét. A cserjés, a kerti és a bugás hortenzia levélzete eltér egymástól, így könnyen be tudjuk azonosítani őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában