Helyi életstílus

2020.03.22. 12:00

Méhes csodák és a mézünk

Bámulatos a méhek munkamegosztása – minden feladatra külön családtag születik.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A méhek egészen kicsi állatok, mégis komoly intelligenciáról tesznek tanúbizonyságot. Az ő életükbe nyertünk bepillantást a nyíregyházi származású Hegyi József méhész, apiterapeuta A méhek csodálatos világa című előadásán, a Móra Ferenc Könyvtárban.

„Méhek között nőttem föl és nagyon sokat kutattam is őket. Minden méhcsalád egy célért dolgozik, azért, hogy bőséges élelemmel legyenek ellátva. Egymagukban azonban elpusztulnak, de ha nem védjük őket a vegyi szennyezésektől és a fertőzésektől, két-három év alatt a teljes család is kihalhat” – mondta Hegyi József.

Mindenki anyja a királynő

A méhek matriarchális társadalomban élnek.

„A méhkirálynő vezetésével épül fel a méhek közössége. Jellegzetes feromonja alapján azonosítják egymást, ami átjárja a család tagjait. Az akác virágzásakor ötven-hatvanezer méh is élhet egy családban, teleléskor pedig tíz-tizenhatezren. Amikor az egyedek kikelnek a petéből, először csak belső munkákat végeznek. Gondozzák a szaporulatot és takarítanak. Tizenegy nap múlva áttérnek a külső feladatokra, némelyek vizet, mások virágport, megint mások nektárt hordanak. Léteznek őrméhek, amelyek az idegen betolakodóktól védik a kaptárt. Amikor túlszaporodik a család, akkor a méhek egy része elrajzik és leülnek egy fán vagy az eresz alatt. Később saját kaptárt építenek, és új királynőt nevelnek maguknak. Az ilyen rajzó csapatok csak akkor támadnak, ha közel megyünk hozzájuk és hadonászunk. Ha valaki mégis így jár, és a méhszúrástól nehézlégzést kap, azonnal forduljon orvoshoz, mert az allergiás reakció, amit csak adrenalininjekcióval lehet enyhíteni” – emelte ki az apiterapeuta.

Életük munkája a méz

A méhész csak a méz fölöslegét veheti el, hogy a család életben tudjon maradni.

„A méhek mindig több mézet készítenek, mint amennyit elfogyasztanak. A kutató méhek felmérik a terepet, mintát hoznak a megtalált nektárból, és táncukkal tökéletesen betájolják a lelőhely irányát a többiek számára. A szállító méh mézgyomrából kiszívja egy másik méh a nektárt, hozzáadja a saját érlelő enzimjeit és kiteríti az egyik hatszögletű rekeszbe. Közben a mézből lassan elpárolog a víz. Körülbelül egy evőkanál méz egy méhecske élete munkája. Ezek a munkások mind ivartalan nőnemű egyedek. A több ezer hímnemű egyed, a herék, nem dolgoznak, de szívesen ki-kirepülnek. A királynő egyszerre három-öt herével párosodik, de életében csak egyetlen egyszer, kivéve, ha kirajzik a család egy részével. A szaporodási időszakban minden nap a saját testtömegének megfelelő petét rak le. Három-hat hétig él a szállító méh. A királynő akár öt-hat évig is életben maradhat” – magyarázta a méhész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában