faültetés

2020.03.30. 10:00

Ezerháromszáz darab fát és cserjét ültetnek

Harminc éve nem tapasztalt, nagy léptékű fásítási program indult Sárospatakon.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A program során közel 1300 fát, cserjét és örökzöldet ültetnek el ezekben a hetekben a város közterületein. Összesen több mint százféle növénnyel gazdagodnak a zöldterületek. Több helyen az elöregedett, kivágásra érett, esetenként balesetveszélyes fákat cserélik, de van ahol új helyszínekre kerülnek ki a növények. Ezt egy 8 millió forintos, pályázati forrásból származó támogatás teszi lehetővé.

Látványos lesz

A Sárospataki Kommunális Szervezet igazgatója, dr. Farkas Szabolcs lapunknak elmondta: már több éve zajlik a városban a START közmunka program, amelynek eredményeként jelentős mezőgazdasági tevékenységbe kezdett szervezetük. Ennek keretében zajlik a mostani akció is. Hozzátette: eddig az első kamionnyi növény érkezett meg, ami akkora mennyiséget jelentett, hogy csak a lepakolásuk több mint öt órán keresztül tartott. Véleménye szerint ha végeznek fák és cserjék kiültetésével, az nagyon látványos változást eredményez majd a közterületeken. Ezen kívül – fűzte hozzá – manapság nagy hangsúlyt kap a klímavédelem is, amihez ez fásítási, zöldterület felújítási program is hozzájárul helyben, vagyis nemcsak a mának, de jövőnek is szól ez a program.

Hozzátette: ez a tevékenység most eléggé le is foglalja a dolgozói kapacitást, így más munkákat egyelőre kénytelenek átütemezni, de a növények elültetésével nem lehet várni – mondta. Kiemelte: a Sárospataki Kommunális Szervezet összesen mintegy 300 ezer négyzetméternyi zöldterületet gondoz, ami nem egyszerű feladat. Hamarosan kezdeniük kell a fűnyírást is, mert a természet várhatóan rövidesen ébredezni kezd – közölte dr. Farkas Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában