Kertész

2020.03.22. 08:00

Eljött végre: meg kell metszeni a rózsáinkat!

A növény fejlődése szempontjából lényeges a tavaszi metszés.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

A rózsa metszésének a célja az elhalt, megbarnult szárak eltávolítása, a bokor túlburjánzásának megakadályozása, a bokor formázása, a levegő cirkulációjának növelése és a növény virágzásra ösztökélése.

Másként a bokrot és a lugast

Sokan már ősszel is visszavágják a rózsabokrok túl hosszúra nőtt ágait, hogy télen a nagy szél vagy hó le ne törje. De a lényeges a tavaszi metszés, ami alakítja és fiatalítja a növényt, egyben fejlődésre ösztökéli. A jó idő miatt a legtöbb rózsa már bőven túl van a rügypattanáson, sőt! Megindult a hajtás, levélfejlődés is. Ettől azonban nem kell megijedni, bátran végezzük el a metszést, nem fogunk kárt okozni a bokornak.

Az öreg, beteg és a száraz hajtásokat tőből vágjuk le. A törött, beteg, csenevész hajtásokat és a többéves karokat szintén távolítsuk el nyugodtan. A beteg hajtások eltávolítását követően metsszünk le minden ceruzavastagságúnál vékonyabb hajtást. A vadhajtásokat az eredésüknél kell eltávolítani, egészen a gyökérnél, különben még erőteljesebb növekedésre ösztönözzük őket. Az alakító metszés a kifelé néző rügy fölött olyan 1 centiméterrel történjék, 45 fokos szögben befelé lejtve. A virágágyi rózsákat 3–6 szemre vágjuk vissza. A 3 évesnél idősebb bokorrózsát 2/3 részig vágjuk vissza.

A vágórózsák tavalyi hajtásait 2-3 szemre metsszük vissza. A lugasnak nevelt futórózsát inkább csak ritkítsuk. Távolítsuk el róla az elhalt, elöregedett ágakat. Az idősebb oldalhajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza. A hosszúra nyúlt hajtásokat 6-8 szem fölött, a csenevész, rövid vesszőket tőből, a rövidebb hajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában