ifjú tehetség

2020.03.06. 20:00

A lány, aki országos első lett az irodalomversenyen

Borbála irodalmárnak, költőnek és írónak készül, de ő szerkeszti az iskolaújságot is.

Hegyi Erika

Országos magyar verseny gyõztese Varga Borbála

Fotó: Bujdos Tibor

Varga Borbála mindennél jobban szereti az irodalmat, a verseket, novellákat, regényeket és színdarabokat. Tehetségét már sok versenyen bizonyította, de legutóbb megnyerte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által szervezett országos irodalomversenyt. Borbála a Földes Ferenc Gimnázium tizenegyedikes diákja, és nagy lelkesedéssel beszélt a megméretésről.

Izgalmas döntő

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tulajdonképpen bölcsészversenyt hirdetett történelemből, irodalomból, régészetből és művészettörténetből. Ő a történelmet és az irodalmat választotta. A verseny kezdetén, a levelezős fordulókban még úgy gondolta, hogy a történelem lesz az erőssége, de végül az irodalmi feladatai sikerültek jobban, úgyhogy ennek a tárgynak a döntőjében bizonyíthatta a tehetségét, kreativitását. Mert a feladatok igencsak kreatívak voltak.

– A levelezős fordulók után a szóbeli döntőt az egyetemen rendezték. Kedvelem a szóbeli fordulókat, mert nagyon szeretek előadni. A feladatok egyike volt, hogy egy magam által szerkesztett verseskötetet kellett bemutatni. Ebbe A legszebb versek 2017 és a Szép versek 2017 antológiából lehetett beválogatni 15-20 költeményt. Az antológiámnak címet kellett adni, csakúgy mint a ciklusoknak, majd a kötetről prezentációt tartani. Nagyon szeretem az ilyen feladatokat, mert kreatívak, nem a lexikális tudást, a tényeket kérik számon, hanem arra ösztönzik a diákokat, hogy gondolkodjanak és a jó ötleteiket valósítsák meg – fogalmaz Borbála.

A másik szereplő

A döntőben azonban további feladatok is vártak a versenyzőkre. Kaptak például egy Kosztolányi-novellát, amiben az egyik szereplő szemszögéből láthatjuk az eseményeket. De felbukkant benne egy másik szereplő is, akinek nem ismerjük a látásmódját. Ennek a másik szereplőnek kellett belecsempészniük a gondolatait a novellába, megalkotni a karakterét.

A harmadik feladat pedig párbeszéd volt. Ebben érvelniük kellett Kárpáti Péter Akárki című darabja mellett, valamint a maguk által átdolgozott színdarab mellett, ami egy középkori moralitásjáték modern átirata volt. Az átdolgozás egy korábbi feladat volt a levelezős fordulóban. Az érveket úgy kellett felsorakoztatniuk, mintha színikritikusok lennének, sorolta Borbála lelkesen.

Az irodalomversenyre 92 diák jelentkezett az ország minden részéből, közülük 10-en jutottak a döntőbe.

– Amikor túl voltam a döntőn, akkor határozottan úgy éreztem, hogy teljesen kiegyenlített a mezőny, és a zsűri döntése meglehetősen nehéz lesz. Ezt azért gondoltam, mert hallottuk egymás szóbeli szereplését, sőt a versenyzők az írásbeli feladatot is felolvasták. Igencsak meglepődtem, amikor kiderült, hogy én lettem az első. De egyébként egyáltalán nem vágytam erre, mert annyira izgalmas és kreatív volt ez a verseny, hogy azt sem bántam volna, ha nem érek el semmilyen helyezést. A zsűri kedves volt, a hangulat családias, soha életemben nem vettem még részt ilyen jó szellemű, barátságos próbatételen – vázolja Borbála.

Az ifjú irodalomrajongó nem először nyert országos versenyt. Tavaly az Országos Arany János Irodalmi Versenyen járt Tatán, és ott is bizonyította tehetségét, hiszen aranyoklevéllel tért haza. A döntő szóbeli részét megnyerte, a pontversenyben pedig második lett, mindössze egyetlen pontocskával lemaradva.

Borbála verseket is ír, két évvel ezelőtt a Berzeviczy-­szakgimnáziumban rendezett Fiatal írók és költők versenyét megnyerte. Egy novellája pedig bekerült egy antológiába.

Főszerkesztő is

A tehetséges diáklány most 11.-es a Földesben, angol nyelvi előkészítő osztályba jár. Mint mondta, a gimnáziumban ez az egyetlen tagozat volt humán, ezért választotta. Meg azért is, mert a nyelvvizsga a mai világban már szinte kötelező.

Az iskolában is fontos szerepe van. Három évvel ezelőtt az az ötlete támadt, hogy vissza kellene hozni a Földesbe a diákújságot. Ötletét cselekvés követte, és szervezett maga köré egy nagyszerű csapatot, akikkel együtt újraélesztették a Tégla című iskolaújságot. Ennek Borbála a főszerkesztője.

A jövőről szólva pedig elmondta, irodalmár szeretne lenni, költő és író. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre készül magyar–történelem szakra, és már a kutatásait is elkezdte. Kabdebó Lóránt neves irodalomtörténésznél Szabó Lőrinc anyai ágát kutatja.

(A borítóképen: Varga Borbála)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában