Véradó verseny

2020.03.03. 17:30

A fiataloknak is az életet jelenti a vér

A felsőoktatási intézetek hallgatói rendszeres véradóvá váljanak, ezt tűzte ki célul a Magyar Vöröskereszt.

Novák Krisztina

Lukács Flóra vért ad

Fotó: Bujdos Tibor

A szervezet szeretné elérni, hogy az egészségtudatos hallgatók megismerjék a véradás fontos szerepét, és számítanak erre a korosztályra, hiszen a fiatalok gyakran ekkor találkoznak először a véradás lehetőségével.

Ki a legempatikusabb?

Hétfőn kezdődött, és csütörtökig tart a Miskolci Egyetemen a „Hallgatói Véradások” elnevezésű országos verseny, amelyhez egy nyereményjáték is társul, hogy még vonzóbb legyen a fiatalok számára az önkéntes tevékenység – tájékoztatott a helyszínen Szathmáry-Király Ágnes, a Magyar Vöröskereszt megyei kommunikációs referense.

– Napi negyven véradóra számítunk, és ehhez minden támogatást megad számunkra a Miskolci Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat. Azon túl, hogy véradóink megkapják az ilyenkor szokásos csokoládét és vizet, azonnali ajándékot kapnak a résztvevők, egy túlélőcsomag formájában, ráadásul az egyetemi klub egy szelet pizzára és egy sörre is meghívja a véradó hallgatókat – mondta el Szathmáry-Király Ágnes. – Az egyetemisták továbbá egyénileg és csapatokban is versenyezhetnek, ehhez a vér­adásokon kapott nyereményszelvénnyel kell regisztrálniuk a www.voroskereszt.hu/hallgatoiveradasok oldalon.

Emberélet múlhat rajta

Lukács Flóra elsőéves jogászhallgató a Miskolci Egyetemen. Életében most adott harmadszor vért, első alkalommal a középiskolája szervezett véradást, ahol megtanulta, hogy az, ami neki egy félórás elfoglaltság, az másoknak az életet jelenti.

Tapasztalatai szerint sokan szeretnének csatlakozni az egyetemi véradáshoz, de a társai közül sokan nem felelnek meg a feltételeknek. Nem is hinnénk, hogy a tetoválás és a piercing is akadályozhatja bizonyos esetekben a véradást.

Magunkon is segítünk

A huszonhárom éves Wima Hibayat Indonézia fővárosából, Dzsakartából érkezett a Miskolci Egyetemre tanulni. Szerinte a véradás nemcsak azért fontos, hogy segíthetünk másokon, hanem azért is, mert ezzel – hosszú távon – magunkon is segítünk.

Természetesen az is jó érzéssel tölti el, hogy egy véradás után tudja, valakit már biztosan támogatott. Nagyon ­rossz azt hallania, hogy valakin azért nem tudtak az orvosok segíteni, mert a beteg vércsoportja éppen „hiánycikk” a vérbankokban, ezért is van szerinte kiemelten fontos szerepe a véradásnak.

Anyai példa

Pénzes Ákos Ferenc a gépész­mérnöki szakon tanul. Számára azért is fontos a vér­adás, mert gyermekkorában az édesanyja is rendszeres véradó volt, ráadásul jó érzés számára, hogy segíthet másokon. Próbál bátorítani másokat is, és a barátait is igyekszik elcsalni magával. Úgy vette észre, hogy az évfolyamtársai körül sokan félnek a tűtől, ezért nem jutnak el addig sem, hogy megtudják, lehetnek-e véradók, mások pedig fel sem fogják, mennyit segíthetnének ezzel.

(A borítóképen: Lukács Flóra vért ad)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában