téli sportok szerelmeseinek

2020.02.09. 12:00

Utolsó síbörze a szezonban

Mindenki találhatott igényeinek és pénztárcájának megfelelő felszerelést.

Pap Gyula

Fotó: Vajda János

Az idei tél nyomokban tartalmazott igazi havat, az sem volt alkalmas igazából a téli sportokra, ám az iskolai sítáborok és a sísportok barátai persze megtalálták a közelebbi – műhóval borított –, esetleg a távolabbi igazi havas pályákat.

Ennek megfelelően nagy volt az érdeklődés a síbörze első három alkalmával a sporteszközök, ruhák és kiegészítők iránt, melyet ezúttal a Bársony János úti általános iskolában tartottak – tudtuk meg Róberttől a helyszínen szombaton. Lassan húsz éve foglalkozik – testnevelő tanári foglalkozása mellett – síeszközök kereskedelmével, ő még emlékszik arra amikor Bánkúton ezrek síeltek, zsúfolásig tele volt az összes felvonó.

A téli sportok szerelmesei természetesen nem adták fel: a magyarországi hóágyúzott síterepeken, vagy a közeli szlovákiai, illetve távolabbi európai síterepeken hódolnak szenvedélyüknek. A kevés hó miatt népszerűek lettek azok a sportok, amelyek nem igényelnek vastag hótakarót, így a sífutás iránt egyre nagyobb az érdeklődés, és természetesen a korcsolya egyre népszerűbb. Sokan adják tovább tudásukat gyermeküknek, mint az az apuka, aki éppen ottjártunkkor szerelte fel bakanccsal, síléccel, bukósisakkal mintegy négy éves kisfiát.

Nem késő megtanulni

Mónika évek óta komolyan lovagol, ám most a kollégáival együtt úgy határoztak, megismerkednek a síelés tudományával is. Mátraszentistvánon vették az első leckét és tetszett nekik. Úgy határozott, hogy a bérlés helyett inkább beszerez első körben egy jó minőségű használt szettet, amelyet fejleszthet majd, ahogy tudása tovább csiszolódik. Szakavatott eladó igyekezett bevezetni a bakancsvásárlás rejtelmeibe, melynek egyik alapvetése, hogy jól kell fognia a lábat, ám nem szabad, hogy szorítson – avatott be a szakember.

Zsomborék rendszeres látogatói a síbörzéknek, felsorolni se tudja mindet, de vettek már sílecet, tartózsákot, bukósisakot és síruhákat is. Folyamatosan igyekszik fejleszteni a felszerelését, ottjártunkkor éppen egy szép, élénkzöld bukósisakkal próbált megbarátkozni. Külföldre járnak síelni több éve, ott mindig találni hóbiztos terepeket és a levegőváltozás is jót tesz – fejti ki.

Fölösleges lett

Bianka és barátnője először vannak síbörzén. Többen gyakorolják ezt a sportot és most, hogy új lakásba költöztek, a fölöslegessé vált eszközöktől igyekeznek megszabadulni. Sajnálja, hogy itthon ilyen nehéz jó síterepet találni, Olaszországba, Ausztriába kénytelenek utazni, ha hódolni akarnak szenvedélyüknek. Az „üzletmenettel” elégedettek voltak, ha a lecek nem is, de a ruhák szépen fogytak, szinte mindent eladtak. Bőven megkerestük a helypénzt – mondják nevetve.

A börzén egyébként mindenki találhatott a méretének és pénztárcájának megfelelő felszerelést, az egyszerűbb használt cipőkön, leceken kívül teljesen újszerű felszerelések is várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában