Próbatétel

2020.02.20. 20:00

Párkapcsolati gondok: Igenigen, igennem, nemnem, nemigen

Schobert Norbert szerint a nők tehetnek arról, ha elhidegül a párjuk. A kilók miatt.

Nyikes Zita

Szakembereket és családokat kerestünk meg a párkapcsolatokat illetően.

Nem egyszerű általános igazságokat megfogalmazni arról, hogy milyen okok vezetnek egy párkapcsolat végéhez. Az esetek többségében az okok láthatatlanok: a párok meg tudnak egyezni, és nem hánytorgatják fel egymásnak az elhidegülés okait. Kisebb hányadban viszont láthatóak: a felek a bíróság előtt évekig küzdenek a hajdani sérelmeikkel. Ahogy a gyakorló ügyvéd látja.

A házasság próbája a gyermek

– Sokan abban bíznak, hogy a gyermekáldás, a gyermek megérkezése a családban megoldja a házastársak közötti problémákat, de én úgy látom a praxisomban lévő esetek alapján, hogy ez nem feltétlenül igaz. Azt tudom hangsúlyozni, hogy a gyermekvállalás csak a jó és biztos alapokon nyugvó házasságot erősíti meg. Egy bizonytalan párkapcsolatban a gyermek megjelenése a meglévő problémákat inkább tovább mélyíti. A szülés és a gyermek érkezésével felmerülő új élethelyzet gyakran megpróbálja a házasságot, a párok közötti érzelmi kötődést nem feltétlenül mélyíti – fogalmaz dr. Barzó Tímea családjogi ügyekkel is foglalkozó ügyvéd, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszékének vezetője.

– Másrészt úgy tapasztalom, hogy a fiatal párok hajlamosak nagyon hamar elválni. Sokszor érezhető, hogy a fiatal házasokban a felelősségvállalásról, kitartásról, alkalmazkodásról alkotott kép megváltozott. Ha elmúlik a varázs, ha beszürkülnek a hétköznapok, ezt gyakran úgy élik meg, hogy a házasságuk is beszürkült. És nem annyira annak megszínesítésére törekszenek, ami valljuk be, munkás feladat, hanem az egyszerűbb kilépés mellett döntenek. A mindennapi nehézségek továbbá olyan váratlan attitűdöket hozhatnak ki a másikból, ami szintén a párkapcsolat megszakításához vezet – mondja dr. Barzó Tímea.

Kívül-belül

A felnőtt gyermekek kiröpülnek a családból – ez még tipikusan olyan helyzet, amikor a párok hajlamosak válni. Ilyenkor a párok egyszerűen „egymás idegeire mennek”. Jellemzően az édesanya életét sokáig teljes mértékben lefoglalták, lekötötték a gyermekek és a gyermekek körüli teendők, melyben az édesapa esetleg nem vett részt olyan aktívan, sokkal inkább kívülről szemlélte a történéseket. Amikor a gyerekek kirepülnek, akkor a feleség figyelme a férje felé irányul, azaz a gyermekeihez hasonlóan szervezni akarja a férje életét is, aki pedig pár tíz év után nem áll erre készen.

A házasságot felbontani a jelenleg hatályos magyar családjogi szabályozás szerint kétféleképpen lehet. Egyrészt közös megegyezéssel. Ebben az esetben mindkét félnek készen kell állnia a kompromisszumra. Anélkül nehezen megy. Ilyenkor azt kell szem előtt tartaniuk, hogy egy észszerű megegyezést lehessen létrehozni. Ha nincs kiskorú, akkor a lakáshasználatról, a házastársi tartásról kell megegyezniük a feleknek. Ha van közös kiskorú gyermek, akkor pedig egyezséget kell kötniük az alábbi kérdésekben: a gyermek lakóhelye, a közös kiskorú gyermek feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása, a kapcsolattartás és a gyermektartásdíj. Közös megegyezés esetén a bíróság a házastársak egyezségét jóváhagyja, és ítéletet hoz a házasság felbontásáról.

Ha harc, legyen harc

Amennyiben azonban a házastársak csak egyetlen kérdésben nem tudnak megegyezni, akkor válóperre, az úgynevezett tényállásos bontásra kerül sor a bíróság előtt, amely évekig is eltarthat. Ilyenkor azt kell bizonyítania a felperesnek, hogy a házasság végleg, teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Ebben az esetben a házasság megromlására vezető okokat fel kell tárni. Házassági hűséget sértő magatartás, tettlegesség, súlyos elmebetegség, mániás féltékenység, súlyos szenvedélybetegség, a szenvedélybetegséggel esetleg együtt járó komoly eladósodás szerepelhet az okok között.

A tényállásos bontás során a felek között a viszony jellemzően tovább mérgesedik. Sebek tépődnek fel, mindenki elkezdi sorolni a saját sérelmeit, és eljutnak egy olyan szintre, amely során az a legfontosabb, hogy ha harc, legyen harc. Nem is gondolnak arra a felek, hogy mind nekik, mind a közösen nevelt gyermekeknek mennyi fájdalmat, gyötrődést, szenvedést okoz ez a viadal. Micsoda érzelmi trauma a gyermek számára az egész eljárás.

(A borítóképen: Boldog család, teljes felelősség – amikor a gyermek áldás | Fotó: Shutterstock/Illusztráció)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában