Washington

2020.02.16. 17:00

Kiváltságok, vég nélkül

Az amerikai nyíltság jegyében az ottani állampolgárok óriási szabadságot élveznek.

Kolodzey Tamás

Amerikában bárki az elnök helyébe és szerepébe képzelheti magát

Forrás: ÉM

Az Egyesült Államokban, a szájhagyomány szerint, csupán két cselekedet számít főbenjáró bűnnek: nem szabad adót csalni, és nem lehet az elnök életére törni.

Privilégium

A tengerentúli fővárosban egy szó – ez a privilégium – mindent visz. Kiváltságai vannak az elnöknek, az alelnöknek, a törvényhozás két kamarájának (például csak a képviselőháznak van joga az elnököt vád alá helyezni, a szenátus jóváhagyása nélkül pedig nem léphet hatályba nemzetközi egyezmény), az egyes tagállamok élén álló kormányzóknak és még a polgármestereknek is. Az ottani, szinte vég nélküli privilégiumok sorába tartozik például a horgászathoz, a vadászathoz, a valláshoz, a nemi identitáshoz, a fegyverviseléshez vagy éppen a véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos jog. Az USA-ban tényleg mindenki azt mond, amit csak akar: a Fehér Ház előtt is lehet naphosszat szónokolni, és ez senkit nem fog zavarni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában