Ízvilág

2020.02.01. 19:30

Hideg téli esték forró étele

Legyen szó bármelyik fajtáról, a fondü bárhogy megállja a helyét.

Bájer Máté

A fondü kedvelt eledel lehet téli estéken, családi, baráti összejöveteleken

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Egy meleg ital vagy egy tál gőzölgő étel mindig jólesik, ha az ablak túloldalán röpködnek a mínuszok. Ilyenkor általában meleg, sűrű, tartalmas dolgokat kíván a szervezet.

Miért legyen forró?

Miért fontos, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen minden, ami télen a tányérra kerül? Miért vágyunk a forró dolgokra, ha a zimankóban átfagytak a tagjaink?

A meleg levesek, italok és a csípős ételek serkentik a vérkeringést. Tehát ha fázunk, érdemes legurítani egy nagy adag teát, esetleg kicsit jobban megpaprikázni a pörköltöt, ízlés szerint – kinél hol kezdődik a sárkánytűzeffektus. Persze nem csak azoknak lehet ez hasznos, akik most léptek be az ajtón, hiszen a hideg hónapokban könnyű átfagyni akár a lakásban is. Ha például szellőztetünk vagy mezítláb lépünk ki egy forró fürdő után a kissé hűvösebb szobába, akkor a vacogás és a végtagok lehűlése szinte elkerülhetetlen.

Svájcban, ahol tényleg tudják, milyen egy hideg este – a csoki, a bicska és a gárdisták hazájában az évi átlaghőmérséklet 9 fok, amit nagyban megdobnak a jóval mérsékeltebb déli részek mérései – szintén szokás az étkezőasztal mellett melegedni. Erre az egyik legjobb receptjük a fondüzés, ami nemcsak egyedülálló kulináris élmény, hanem az igazi „csináld magad” kajapartik egyik zászlóshajója is. Maga a készülék roppant egyszerű: egy Bunsen-égő felé fémkeretre helyezett rozsdamentes edény. A dolog innentől bonyolódik, hiszen a hagyományos formula szerint az edénybe különböző sajtokat teszünk, amibe – miután kellően megolvadtak – fémpálcákra szúrt kenyérdarabokat, zöldségeket mártunk. Ám mára több változata is kialakult a fondüzésnek.

Sajt helyett olaj

Világszerte a legismertebb a burgundi fondü. Ilyenkor sajt helyett olaj kerül a sütőtérbe, amibe különféle kockákra vágott húsdarabkákat teszünk a pálcákkal. Itt is rengeteg variációs lehetőség létezik: előre bepácolt csirkemellet, pulykahúst, sertést vagy marhahúst szoktak használni, ami mellé kolbászt vagy kemény sajtot szúrnak. Ezt pedig a forró olajban addig süti mindenki, ameddig a szájíze diktálja: omlósra vagy ropogósra, esetleg rozéra. Végül különféle szószokba mártva lehet fogyasztani a falatokat. Azért is igazi társaságkovácsoló élmény, mert ilyen módon a kajaparti akár órákig is elnyúlhat.

A japán változat szerint fortyogó levesbe hajszálvékony bélszínszeleteket mártogatunk, miközben kedélyesen elbeszélgetünk étkezőpartnereinkkel. Létezik természetesen egy édesszájú változat is: minőségi csokoládét olvasztunk, és abba különböző friss gyümölcsöket mártogatva hódolunk a svájci konyha diverzitása előtt. Bárhogy is legyen, a fondüzés nem igényel különösebb előkészületet – az eszközt persze be kell szerezni hozzá –, ezt bizonyítja az alábbi, interneten talált nagyszerű alaprecept is.


Fondü alaprecept

Hozzávalók:

40 dkg reszelt ementáli sajt, 20 dkg reszelt Gruyère sajt, 5 dl száraz fehérbor, 1 dl cseresznyepálinka, 1 gerezd fokhagyma, őrölt fehér bors

A mártogatáshoz:

2 szép bagett falatnyi kockákra vágva, 2 alma felkockázva, 2 körte felkockázva

Kísérőnek:

1 fej lila hagyma vékonyan felszeletelve, maréknyi ecetes gyöngyhagyma, 4-5 savanyú uborka ujjnyi vastag karikákra vágva

Elkészítés:

A fondüedény belsejét jól bedörzsöljük a fokhagymával. Beleöntjük a bort, és kis lángon, állandó keverés közben beletesszük a sajtot. Addig melegítjük gázrózsán, folyamatosan kevergetve, míg homogén, sűrű masszává nem válik. Ekkor beleöntjük a pálinkát, fűszerezzük egy kis fehér borssal, és mehet az asztalra, a spiritusz fölé az asztal közepére. Körberakjuk az előzőleg elkészített pirított bagettkockákkal és a darabolt gyümölcsökkel, a lila hagymával és a savanyúságokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában