Kertművelés

2020.02.22. 17:00

Fűtetlen fólia alatt már növekednek a magok

Mivel az idő is jó, bátran el lehet kezdeni kertészkedni most már.

Nem árt átnézni, milyen aktuális tennivalók lehetnek így február második fele környékén. Azonban nem véletlenül hangsúlyozzuk a feltételes módot, hiszen igazán arra van lehetőség, amit az időjárás megenged, nem lehet a korábban kialakult „kertészeti naptárhoz” tartani magunkat.

Fólia alá mehet

A fűtetlen fóliába a hónapos retket vethetjük szakaszosan. Rendszeresen öntözzük, ami azt jelenti, hogy a felső 10-15 centis talajréteget tartsuk nedvesen. A karalábét se felejtsük el, mivel a korai karalábé vetése is most már aktuális.

Egy esetleges hideg a magszárképződésre serkenti a növényt, ezért a fátyolfólia is legyen kézközelben. Legfőképp az éjszakai fagyok okozhatnak lehűlést a fűtetlen fólia alatt is.

Akik beltérben már a hónap elején elvetették a paprikaés paradicsommagokat, azok kezdhetik a tűzdelést, mikor a 2-4 leveles állapotot elérték a palánták. A fejes, kel- és vörös káposztát is vethetjük – fólia alatt.

Azokat a díszcserjéket, melyek tavasszal virágoznak, ne metsszük, csak ritkítsuk, ha szükséges. Majd elvirágzás után végezzük el a metszést. A nyáron és ősszel virágzókat visszavághatjuk. A ritkításból kikerülő vesszőket ne dobjuk el, vigyük be a házba, és vázában virágoztassuk.

Folytassuk a gyümölcsfák metszését, távolítsuk el az ágakon maradt gyümölcsmúmiákat, és ha az időjárás engedi, végezzük el a lemosó permetezést.

Munka kint

A málnabokrok átvizsgálásakor feltétlen vágjuk ki és semmisítsük meg a didimellás vesszőfoltossággal fertőződött vesszőket, a gubacsszúnyog által károsított és megvastagodott vesszőket. A ribiszke- és egresbokrokon a kaliforniai pajzstetű lárváival borított vesszőket vágjuk ki, és égessük el. Vethetjük szabadföldbe a korai zöldborsót, sárgarépát, petrezselymet és a mákot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában