NÖVÉNYTERMESZTÉS

2020.02.02. 18:00

Figyelmet kér kedvelt téli virágunk, a hunyor

Most vágjuk le a régi leveleit, hamarosan virágozni fog.

Horváth Imre

Hunyor

Forrás: Magánarchívum

A hunyorok a boglárkafélék családjába tartoznak. Némelyik fajtájuk már a tél közepén virágzik.

A félárnyékot szereti

A hóban nyújtózkodó virágok nagyszerű látványt mutatnak, hisz nemcsak fehér, hanem rózsaszín, sötétvörös, kék és zöldes árnyalatban is nyílnak. Kora tavasszal, sőt már a tél végén virágzó évelő növény.

A humuszban gazdag, üde talajt kedveli. Kifejezetten mészigényes növény, vagyis a mi kertjeinkben szinte mindenhol termeszthető. Talaját terítsük komposzttal, kéregtörmelékkel, mert szereti, ha nyirkos.

A hunyorok a cserjék félárnyékában fejlődnek legjobban, de nem szeretik, ha háborgatjuk őket. Virágzási idejük fajtától függően változik, általában decembertől májusig tart.

A hunyorok a félárnyékos sziklakertekbe, facsoportok alá kerüljenek a kertünkben. Száraz időszakban öntözni is szükséges, bár árnyékban elég szárazságtűrők. Virágzása tartós, mert a sziromszerű virágtakaró levelek sokáig nem hullanak le.

A régi leveleket vágjuk le januárban, februárban, így jobban érvényesülnek a virágok is. A levelek visszavágásával megelőzhetjük a hunyor levélfoltosságát, mely a növényre nézve végzetes. Ősszel bőségesen takarjuk a tövét komposzttal, míg tavasszal sekélyen dolgozzunk a földjébe általános műtrágyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában