Holtomiglan

2020.02.22. 18:00

Egy házasságban az ember nincs egyedül

Elhisszük a házasságkötéskor, hogy a kötelék egész életre szól? Miért végződik a házasságok fele válással?

Nagy-Hankó Krisztina

Egyebek mellett ilyen kérdések merültek föl a Női Erőforrás Család és KarrierPont múlt héten, a házasság hetén szervezett Holtomiglan című konferenciáján.

Egyedül nem megy

Ismert és a témában jártas előadók osztották meg tapasztalataikat a hallgatósággal.

– Vagy a munkájában nem tud maximálisan teljesíteni vagy a családban. Nem kell, hogy úgy érezze, egyedül van – említette példaként Hiripi Edina szakmai vezető a bevezetőjében. Egy olyan édesanyáról volt szó, aki magasan kvalifikált munkája mellett gyermekeket nevel, és gyakran érzi úgy, hogy nem tud mindenhol helytállni.

Vannak olyan kérdések, amelyek a házasság különböző szakaszaiban felmerülnek, különös tekintettel a gyermekvállalásra.

Dr. Balogh Klára családterapeuta arról beszélt, hogyan változik a család dinamikája, amikor az anyuka otthon marad vagy ha visszamegy dolgozni. Hogyan éli meg a házaspár az első baba megszületését, családdá válásukat, boncolgatta dr. Bangó Márta gyermekorvos. Sándor-Lenkei Aida előadásában rávilágított, mikor jön el az a pont, amikor már bántalmazó a kapcsolat.

Grecsó Krisztián író zárta a konferenciát, aki műveiből idézett és az önismeretről beszélt.

Házasságkötések száma

Magyarországon 2019 első három negyedévében 52 079 házasságot anyakönyveztek, húsz százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A házasságkötések száma Borsod-Abaúj-Zemplénben is emelkedett.

Megyénkben a házasságkötések száma tizenhét százalékkal emelkedett: 2019 januárjától 2019 szeptemberéig 3 555 házasságot anyakönyveztek, 2018 januárjától 2018 szeptemberéig 3 534 házasságot kötöttek.

(A borítóképen: Az esküvői torta nélkülözhetetlen a nagy eseményhez | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában