Kertművelés

2020.02.02. 12:00

Az időjárás megmutatja magától azt is, ami aktuális

A legjobb, ha rábízzuk magunkat az időjárásra, amikor munkát keresünk a kertben.

Horváth Imre

Vörösbegy a havas ágon – a nedves hó súlya gondokat okozhat

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Ha január utolsó néhány napjának aktuális tennivalóit szeretnénk sorra venni, akkor a legjobb, ha nem feltétlenül egy, a nagyszülőktől ránk maradt kalendáriumot vagy kertésznaptárat kezdünk el forgatni. Helyette az is elég lehet, ha kinézünk az ablakon, és a látottakhoz igazítjuk a feladatokat.

Plusz fok hóval

A múlt heti kiskert rovatunkban már írtunk róla, hogy az idei tél is elég enyhe, aminek megvannak az előnyei és a hátrányai is, ezek egyensúlyát pedig majd csak a tavasz adja meg. Az eltelt napokban még inkább enyhült az idő, és két reggel is fagymentes időre ébredhettünk. Az idősebbek ilyenkor szokták megjegyezni: enyhült az idő, hó lesz. És milyen igazuk van… Kedden megyeszerte esett a hó, azonban kérdéses, hogy mi marad meg belőle – hiszen továbbra se nagyon fagy –, ahogy az is, hogy lesz-e még utánpótlása. Ettől függetlenül még nem árt figyelni a fákra, bokrokra, ugyanis nedves hó esett, aminek súlya van, erősen meghajthatja az ágakat, amelyek így deformálódhatnak vagy akár le is törhetnek. Főleg, ha mégis visszatérnek a mínuszok, és ráfagy jégként a növényünkre – ebben az esetben fagykárt is okozhat. Érdemes tehát a fákról, bokrokról inkább lerázni a havat még azelőtt, mielőtt ráfagyna vagy kárt tenne benne. Persze a lerázással is legyünk óvatosak, nehogy éppen eközben törjük el az ágat.

Mivel az utóbbi napokban szárazabb időjárás volt, a vérbeli kertész már próbálgatta a kiengedő talajt, hogy vajon lehet-e vele dolgozni, most az újabb csapadék biztosan megakadályoz minden talajmunkát. De ha nem lesz fagy, és szárad annyit a föld, akkor ilyesmiben is lehet majd lassan gondolkodni, hiszen február közepén-végén már akár vethetünk – ha mást nem, az év első növényét, a mákot –, a február pedig gyorsan elszalad, és a március már tavaszi hónap. Tehát nem árt előkészíteni időben az ágyásokat, hogy ha az idő engedi, akkor mihamarabb használhassuk is.

Emellett továbbra is tervezgethetünk, fagymentes időben tisztíthatjuk a fák törzsét, metszhetjük a bogyósokat, a málnát, szellőztethetjük a zöldségtárolót, a fóliasátrat, üvegházat. Használjuk ki az enyhe időt, amikor csak lehet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában