Interjú: dr. Kozma Ádám főgyógyszerésszel

2020.01.21. 19:00

Túl sok pirulát szedünk

Évente közel 60 milliószor térnek be patikákba a magyarok a statisztikai adatok szerint.

B. Tóth Erika

Dr. Kozma Ádám

Forrás: ÉM

Dr. Kozma Ádám a B.-A.-Z. megyei kórház főgyógyszerésze. Arról kérdeztük a szakembert, hogy nőtt-e vagy csökkent hazánkban a gyógyszerfogyasztás?

Sajnos nőtt. A közelmúltban tudatosan figyeltem a reklámokat, és sajnos azt tapasztaltam, hogy szinte egymást érik a gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású szerek reklámjai. Ez is ösztönzi az embereket arra, hogy bármilyen kisebb egészségügyi problémájuk van, azonnal a gyógyszerekhez nyúljanak.

A beteg is kiszolgáltatott, hiszen az orvos felírja neki receptre a gyógyszert.

Igen, ez így van. Azt tapasztaljuk, hogy az elavult gyógyszerek egyre inkább kiszorulnak a piacról, és a modernebb, jobb hatóanyagúak lépnek a helyükre. Több mint 30 ezer törzskönyvezett gyógyszer van Magyarországon, és ez a szám folyamatosan nő.

Pedig míg egy gyógyszer forgalomba kerül, sok­éves kutatómunka és teszt­évek előzik meg.

Igen, egy új hatóanyag megjelenése és gyógyszerré minősítése között sokszor 20-25 év is eltelik. Egy adott hatóanyagnak életútja van. Különböző vizsgálatok, kutatások előzik meg, míg kimondják, hogy egy hatóanyag emberi fogyasztásra, gyógyításra alkalmas lehet. S még ekkor sincs vége. Gondoljunk bele, a betegtájékoztatón mennyi mellékhatás szerepel.

A betegtájékoztató a beteg számára sokszor érthetetlen, hiszen van olyan fejfájás-csillapító, aminek szedésekor mellékhatásként fejfájás léphet fel.

A mellékhatásprofilban megjelennek azok a nem várt hatások vagy mellékhatások, amik a vizsgált populációban előfordultak. Ez azt jelenti, ha ezer betegből egynél is fejfájás jelentkezett, az már rákerül a betegtájékoztatóra. Természetesen a gyógyszertárakban a szakemberek megfelelő tájékoztatást tudnak adni. Mindig azt kell mérlegelni egy gyógyszer szedésekor, hogy az előny nagyobb-e a várt kockázatnál, hogy a kockázat milyen mértékben jelenhet meg az ellátás során. Sajnos azt el kell fogadnunk, hogy annak a szernek, aminek van hatása, bizony van mellékhatása is, a szervezetünk bonyolult rendszer, ha beleavatkozunk, számíthatunk arra, hogy kivált valamilyen viselkedést.

Van, hogy valakinek hosszabb ideig kell a gyógyszert szedni, például vérnyomáscsökkentőt állítanak be. Mi van ilyen esetekben a mellékhatásokkal?

Nem arról van szó, hogy minél tovább szedi valaki a gyógyszereket, halmozottan jelentkeznek a mellékhatások, sőt, ritkán találkozunk olyan esettel, hogy évekig szedett gyógyszerek mellékhatása az idő miatt erősödne.

Sokan az interneten tájékozódnak, onnan diagnosztizálják magukat, és recept nélkül kapható gyógyszerekkel próbálkoznak…

Sajnos, ez nagy veszélyeket rejt. Éppen a hetekben minősítettek át két, eddig recept nélkül kapható gyógyszert vényköteles termékké, mert közben kiderült, hogy magasabb dózisban árthat a betegnek. Itt már a betegbiztonság a fontos. Gyógyszerészként azt mondom: módjával a gyógyszerekkel, akkor szedjük, ha tényleg szükségünk van rájuk.

Van, aki kidobja, van, aki „visszaviszi”

Miskolc egyik forgalmas gyógyszertárában hosszú sorok kígyóznak. Találomra szólítunk meg ott várakozókat.

– Hová teszi a be nem szedett, feleslegessé vált gyógyszereit? – kérdezzük.

Az idősebb hölgy kicsit zavarba jön a kérdéstől, majd magabiztosan azt mondja: kidobom. Nem szedem be, főleg ha lejárt.

– A szemétbe dobja?

– Az veszélyes hulladék – mondja egy mögötte álló középkorú nő. – Én elhozom ide, látja, ott van az a doboz – mutat a bejárat felé – abba kell dobni, ha van otthon olyan gyógyszer, ami már nem kell.

– Nem tudtam – mondja szégyenlősen az idősebb nő.

Egy fiatalember is bekapcsolódik a beszélgetésbe.

– Miért nem annyi gyógyszert adnak, amire szükség van egy-egy kúra során? Miért marad meg belőle? – teszi fel a költői kérdést, nem is válaszol rá senki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában