Környezetvédelem

2020.01.23. 12:00

Töltsük újra a természetet!

Komposzt Karcsi és Artúr segítségével játékosan tanulnak komposztálni a gyerekek.

Nagy-Hankó Krisztina

Demeter Zoltán ismerteti a komposztálást az ovisoknak

Fotó: Bujdos Tibor

A Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda nebulói játékos környezetvédelmi nevelésben vesznek részt. A TIGÁZ Zrt., „Töltsük újra a természetet!” elnevezésű élményprogramját Kelet-Magyarország öt városának öt óvodájában indította el. A céljuk megmutatni, hogyan segíthetjük a környezetünket a megújulásban, illetve felhívni a figyelmet az egyéni felelősségvállalás jelentőségére.

A felelősség tanítható

A háztartásunkban keletkezett hulladékunk harmadát például szerves anyagok teszik ki, melyek – kis odafigyeléssel és a természet reakcióinak beindításával – újrahasznosíthatóak, komposztálhatóak. A projekt célja, hogy az óvodások – és rajtuk keresztül a családjaik – tapasztalati úton szerezzenek ismereteket a komposztálásról, és megismerjék a természet ciklikusságát és újratermelő erejét, amelyhez ők is hozzá tudnak járulni. Az egyéni felelősség tanulható és tanítandó, ideálisan már gyermekkortól. A program során az óvodákba komposztládák kerülnek, amelyeket az ovisok a nevelőikkel közösen töltenek, gondoznak majd. A kihelyezett komposztálók májusra már kész humuszt is termelnek, amelyből – családi önkéntes nap keretében – ehető kertet, virágágyást hoznak létre a pedagógusok és a gyerekek.

Játékosan ismerkednek

A program szakmai partnere a Humusz Szövetség és tagszervezetei, így Miskolcon a Zöld Akció Egyesület. Demeter Zoltán, az egyesület munkatársa elmondta, hogy az egyik fő szempont az ő tevékenységükben is a hulladék csökkentése, keletkezésének a megelőzése. Ennek egyik fő lépése a komposztálás. Ugyan még kicsik a gyerekek, de ez a korosztály nagyon nyitott és érdeklődő. Az ő koruknak megfelelően, Komposzt Karcsi és Artúr segítségével, mesés formában ismertetik meg velük a komposztálás elemeit.

A természethez közel

Az a környezeti nevelés, amit itt folytatnak lehet az oka, hogy őket választották a programhoz. Minden napjukat áthatja a növény- és állatvédelem – hangsúlyozta Molnár Istvánné Palkó Ildikó, a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője. Télen madáretetőket helyeznek ki, melyeket rendszeresen eleséggel töltenek. Továbbá szelektív hulladékgyűjtők vannak az intézmény egész területén. Tavaly fűszernövények ültetésével, felhasználásával kezdték az ismerkedést, majd a téli hónapokban a gyógyteák világába kalandoztatták a gyermekeket – folytatta gondolatait az intézményvezető. Nagy örömükre szolgál a TIGÁZ környezetvédelmi programja, mely során az óvodások megismerkedhetnek a komposztládával, annak használatával és a komposzt felhasználásának lehetőségeivel. Ennek folytatásaként tavasszal egy virágos- vagy zöldségeskertet tudnak majd kialakítani az óvoda kertjében – tette hozzá a vezető pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában