Segítség

2020.01.11. 16:30

Nem adják fel a baráthegyiek

Akár az állattartástól is eltilthatják a Baráthegyi Majorságban pusztító kutya gazdáját.

Tajthy Ákos

Jakubinyi László a régi kecskekarám előtt

Forrás: ÉM

A Miskolci Rendőrkapitányság a napokban megküldte a polgármesteri hivatalnak a Szimbiózis Alapítvány területén az elmúlt hetekben történt kutyatámadással kapcsolatos iratokat – közölte lapunkkal a városházi sajtóosztály. Az önkormányzat azonnali intézkedéseket ígér: értesítik az illetékes járási állategészségügyi hatóságot azért, hogy kezdeményezzék az állatvédelmi hatóságnál a támadó kutya veszélyessé minősítését. Amennyiben kiderül, hogy az állat gazdája megszegte a vonatkozó állatvédelmi jogszabályokat, kezdeményezni fogják, hogy eltiltsák őt az állattartástól. A Baráthegyen közben már a jövőre készülnek.

Jó néhány hónapra lesz szükség ahhoz, hogy az élet teljesen helyreálljon a Baráthegyi Majorságban – ezt mondta érdeklődésünkre Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke. „Az elmúlt néhány napban már megjelentek a rendőrség és a rendészet járőrei, élvefogó csapdákat is kihelyeztek, és őszintén reméljük, hogy ez így is marad. A kollégák és a lakók viszont még félnek: egyelőre minden este autóval szállítjuk le a majorságba.”

Az otthonok lakói is tartanak attól, hogy a kutyák vissza­térnek. – „Laci bácsi, én úgy szeretek itt lakni, nem akarok innen elmenni!” – ezt egy autista fiú mondta nekem, miközben beszélgettünk. Most viszont még a szülők és a gyerekek is félnek, nagyon oda kell rájuk figyelni, hogy idővel megnyugodjanak – hangoztatta az elnök.

Megtudjuk azt is, a kecskéket, szamarakat estére jelenleg a Diósgyőri várt mintázó létesítményükbe zárják be, és ez jó ideig így is marad. Egyébként a sérült kecskék és a két alpaka is gyógyul, a teljes rehabilitáció viszont az állatorvosok szerint több hónapba fog telni.

Az alapítvány dolgozói jelenleg a kecskeállomány visszaállításán dolgoznak, hiszen a korábbi negyvennégy kecskéjükből huszonkét állat pusztult el, és a túlélők több mint fele jelenleg lábadozik.

– Megállapodtunk egy szőlősardói kecskefarmmal, akik egymillió-háromszázezer forintért tudnak biztosítani nyolc anyaállatot és tizenkét gödölyét. Ezzel és a megmaradt állománnyal jó esélyekkel vághatunk neki az újrakezdésnek – mondta Jakubinyi László.

Újrakezdés, merthogy jelenleg mindössze kilenc állat tud tejet biztosítani, ezt a mennyiséget pedig szinte teljes egészében tejérzékeny gyermekeknek, illetve újszülötteknek vásárolják meg.

A Szimbiózis Alapítvány szorult helyzetében korábban a lakosságtól kért segítséget, amire sokan mozdultak meg.

Még segíthetnek

– Sokan ajánlottak fel kecskét, és ugyan a homogén, regisztrált állomány megvétele mellett döntöttünk, de szeretnénk tudatni: mindenkinek borzasztóan hálásak vagyunk! – mondta az alapítvány első embere.

A számlaszámukon éppen a napokban érte el az adományok összege az egymillió forintot, ami a kecskék pótlása és az új, biztonságos karám építése miatt is fontos.

– A téglát és a vasanyagot a napokban rendeltük meg, ami több százezer forintba került, de örömhír, hogy építőanyag-felajánlás is érkezett. A miskolci építőanyag-kereskedésből pénteken hoztunk el egy vaskaput és egy jó adag tetőlécet, egy magánszemély pedig három tábla vashálót ajánlott fel. Ezenkívül még dróthálóra, feszítődrótra és hegesztett hálóra volna szükségünk, hiszen egy másfél kilométer hosszú kerítést kell felhúzzunk – sorolta.


Ön is segíthet!

Akik segítenék a kecskeállomány visszaállítását és egy biztonságosabb karám építését, azok az alábbi számlaszámon „Kecske” megjegyzéssel megtehetik:

Erste 11600006-00000000-52057508

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában