Ízvilág

2020.01.04. 14:30

Kreatív ételek a péksütikből

Nem érdemes kidobni a karácsony után megmaradt bejglit, kalácsot és kiflit, új sütemény lesz belőle.

Detzky Anna

A megszikkadt kifli „megmentője”

Forrás: Magánarchívum

Apai nagymamám, amíg élt és látogatóba jött hozzánk, mindig szerette volna kicsit gördülékenyebbé tenni a háztartást és a konyhát. Első dolga volt megfenni a kicsorbult késeket és kreatív műremekeket gyártott a maradékokból. Az ő kezei alatt semmi sem ment pocsékba. Finom lekvárjait még hat évvel halála után is fogyasztjuk. A karácsonykor fölösben vásárolt szikkadt péksüteményből például kiflikochot készített. Ehhez a praktikus édességhez kiflit, kalácsot, vagy diós bejglit használt alapanyagnak. Az étel egy olvasztótégelyhez hasonlít, rendkívül egyszerű nyalánkság, amely sok mindent magába tud fogadni. Hétköznapi hozzávalókból és ízesítéssel készül. A tojás a legfontosabb hozzávaló, mert az tapasztja egybe a belevalókat és az így készült masszát, amiből sütés után lesz szilárd, tortaszerű sütemény. A kiflikoch elkészítése úgy indul mint az öntött kifli és a máglyarakással rokon, csak a sütőben nem teszünk a tetejére se tojáshabot, se lekvárt. Ez utóbbival ízlés szerint fogyasztáskor ízesíthetjük és második fogásként, illetve desszertként is fogyasztható.

Kiflikoch recept

Hozzávalók:

8 db kifli (kalácsmaradék, vagy diós bejgli)

4 db tojás

6 evőkanál cukor

8 dkg vaj

6 dl tej

1 csomag vaníliás cukor

2 tasak citromhéj

10 dkg dió

15 dkg reszelt alma

Elkészítés:

Kikeverjük a tojások sárgáját 4 kanál kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A tejet felforraljuk a citromhéjjal és beleöntjük a karikákra vágott kiflit. Mikor a tejet magába szívta, összekeverjük a maradék két kanál cukorral és a darált dió nagyobb részével, illetve a reszelt almával. A vaj felével kikenünk egy tűzálló tálat. Beleterítjük a megáztatott kiflit és a tetejét is megszórjuk dióval. A maradék vajat a tetejére szeleteljük. Előmelegített sütőben 200 C°-on, 20-30 percig aranybarnára sütjük. Miután kihűlt lekvárral, vagy szörppel leöntve fogyaszthatjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában