Helyreállítás

2020.01.15. 20:00

Jobb sorsra vár a Fáy-kastély

Az épület korábban bekerült a kastélyprogramba, majd kivették onnan. Mikor kerül vissza?

Hegyi Erika

Broda Imre gondnok mutatja a kastély nagytermét

Fotó: Bujdos Tibor

Magányosan alussza téli álmát a Fáj községben található Fáy-kastély. Pedig lehetne benne nyüzsgő élet is, koncertek, kiállítások, egyéb programok, de nincsenek, vagy csak elvétve, mert hosszú idő óta várja már a teljes megújulást. A téli hónapokban különösen elveszettnek tűnik a hófehér épület. Nemcsak azért, mert a sűrű ködben észrevenni is nehéz, hanem mert nincs benne fűtés, így csak „kabátos” programoknak adhat otthont. Nyáron kicsit vidámabb itt az élet, akkor néhány turista rátalál, és olykor a nagytermet is zeneszó tölti be.

Mi van vele? Mi lesz vele? Kérdeztük a kastély gondnokától, Broda Imrétől, aki bármikor szívesen vállalja az idegenvezetői szerepet is. Azt még elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy a kastély eredetileg szerepelt a Nemzeti Kastélyprogram listáján, de 2016-ban a programot felülvizsgálták, ami után kikerült a felújítandó műemlékek közül. Hogy miért, azt senki nem tudja.

Kisebb javítások

Azt azonban Broda Imrétől tudjuk meg, hogy a kastélynak legalább öt gazdája volt már eddig, jelenleg a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft.-hez tartozik. Nagyobb beruházás meglehetősen régen, 2010-ben történt az épületben. Akkor a teraszt szedték szét és építették újra a megbízott „szakemberek”, csak sajnos nem elég szakértelemmel, mert nem folyik le róla a csapadékvíz, a fagy pedig tönkreteszi a burkolatot. A kastélynak van úgynevezett működési kerete, ebből azonban csak kisebb, állagmegőrző javításokat lehet végezni. Ami sürgető lenne, az a kastélyudvar fáinak felülvizsgálata. Ugyanis szinte mindegyik elöregedett, balesetveszélyes. Ki kellene vágni ezeket és újakat telepíteni.

– Nagy gond, hogy nincs fűtés. Korábban volt itt egy gáztartály, mert a faluban nincs gáz, de azt elvitték, mert költségesnek találták. A fáji önkormányzat itt tartotta a karácsonyi ünnepségét, de hideg volt, mindenki kabátban ült – mondja Imre a nagyteremben. Ez a terem koncertteremként is szolgál, erről árulkodik a benne álló zongora. – Itt a 2000-es években történt utoljára felújítás. A födém már majdnem leszakadt, könnyező házigomba támadta meg, a díszítőelemek pedig a levegőben csüngtek. A gombamentesítés után gipszbeton födémet húztak rá, és ahhoz fogadták föl a födémet. Ez az eljárás akkor nagyon korszerűnek számított. A nagyterem gipszből készült domborműveit is megtisztították, mert olajfestékkel kenték le előtte. A falakat szintén letisztították és konzerválták – sorolja Imre. Majd a jobb oldali, kisebb helyiség ajtaját tárja ki. Itt egy kápolnát rendezett be az encsi görögkatolikus egyházközség. Így már egy évben nemcsak kétszer tart misét az encsi esperes-parókus, hanem minden hónapban.

Megtudjuk azt is, jelenleg öt embernek ad munkát a kastély. Imre a gondnok, három őr és karbantartó van, valamint egy portás. Négyen fájiak, egy munkatárs pedig szalaszendi.

Azt már Tóth Attiláné, Fáj polgármestere mondta el lapunknak, hogy nagyon örülne, ha felújítanák a kastélyt. Nagy szüksége lenne a községnek egy kulturált közösségi térre, ahol télen is megtarthatnák a különböző rendezvényeket, hiszen egy-egy programra 300 ember is összegyűlik.

– Ha teljesen tönkremegy az épület, az senkinek sem jó. Ha pedig rendben lenne, valószínűleg fellendülne a turizmus a községben – fogalmazott.

Vonzerő lehetne

A Miniszterelnökségtől is azt kérdeztük, mikor újulhat meg a Fáy-kastély. Írásban a következő választ kaptuk: „Az 1773/2016-os kormányhatározat a kastélyprogramnak azt az ütemét tartalmazza, amely a 2014–2020-as európai uniós ciklusban történik meg. Sokrétű szakmai szempontrendszer vizsgálatával került meghatározásra, hogy mely épületek kerülnek fejlesztésre az első ütemben, és melyeknek a fejlesztése tervezett a következő ütemben. A Fáy-kastélyon karbantartási munkálatok történtek, valamint megkezdődött az épület fejlesztési koncepciójának kidolgozása. A cél az, hogy a Fáy-kastély műemléki helyreállítása is megtörténjen, és hosszú távú, rentábilisan működő, a helyi közösség érdekét is szolgáló funkciók kerüljenek benne kialakításra. A kastély felújítását követően azt szeretnénk, ha meghatározó szerepet játszana a térség kulturális, turisztikai vonzerejének növelésében kiállításokkal, rendezvényi terekkel, korszerű szolgáltatásokkal, érdekes tematikákkal, különös tekintettel a műemlék gróf Fáy Istvánhoz fűződő jelentős zenei múltjára. Ezekhez a szempontokhoz is igazodva a kastély felújítására fordított összeg, a pontos költségvetés a kiviteli tervek részeként fog a későbbiekben elkészülni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában