téli szünet

2020.01.03. 19:30

Hó nincs, de a jégen is jó

Mézeskalács házikó, társasjáték, papagáj és korcsolyázás. Izgalmasan telik a téli szünet.

Hegyi Erika

Balról: Nagy Zalán, Nagy Bence, Nagy Márton és édesapjuk Nagy Péter

Fotó: Bujdos Tibor

Az idén kivételesen hosszú a téli szünet, a gyerekek jól ki is használják a kéthetes szabadságot. Csütörtökön a miskolci műjégpályán jártunk, ahol megtudtuk, ki mivel töltötte az iskola nélküli napokat. Az öltözőben találkozunk Nagy Zalánnal, akinek az édesapja próbálja meg szorosan befűzni fia korcsolyacipőjét. Zalán közben boldogan mesél a téli vakáció izgalmairól.

Szólánc játék

– Nagyon jó a téli szünet. Izgalommal vártam a karácsonyt, mert kíváncsi voltam, hogy milyen ajándékot kapok majd. Örültem, mert egy mobiltelefon volt a fa alatt. De az is jó volt, hogy ma a nagyinál aludhattam. Ő is Szirmán lakik, akárcsak mi, és nagyon szeretek nála lenni – mondja Zalán. Megtudjuk azt is, hogy a téli szünetben még nem volt korcsolyázni, most jött ki először az édesapjával és két testvérével. Elmeséli, hogy náluk a karácsonyi készülődés igencsak izgalmasan telt, mert mézeskalácsot készítettek együtt, sőt egy mézeskalács házikót is sütöttek. Házi feladat nem volt sok a téli szünetre, csak egy kis angol.

Nagy Zalán | Fotó: Bujdos Tibor

– A hosszú szünet jó, de azért már várom, hogy újra találkozhassak az osztálytársaimmal – árulja el Zalán.

Melegedni jön be az öltözőbe a 10 éves Horváth Péter. Neki a téli szünetről az jut az eszébe elsőként, hogy a szomszédból átment hozzájuk egy macska, aki nem volt túl kedves, inkább zavaró és karmolós. Az ajándékait Péter is örömmel sorolja. Sok mindent kapott, közöttük egy szólánc játékot, ami társasjáték. Kiderül, Péter Németországban lakik, ahol hasonlóak a karácsonyi szokások, mint nálunk. A városban például, ahol élnek, mindig van egy közös karácsonyi ünnepség.

– Örültem, hogy a szünetben találkozhattam a magyar barátaimmal. Szilveszterkor a tűzijáték tetszett nagyon – teszi hozzá.

Színes papagájok

A másodikos Kovács Dénes meleg teát szürcsölget, közben ki sem fogy a szóból.

– Érdekes volt, amikor elmentünk Tiszavasváriba apával. Megnéztük, hogy rendben van-e a hétvégi ház. Karácsonyra kaptam két papagájt, és őket is gondozom. Az egyik lila-fehér, a másik pedig sárga. Adok nekik mindennap vitamint, ennivalót és vizet. A vitamint a vízbe kell beletenni – magyarázza lelkesen a kisfiú, hozzátéve –, még nem tudnak beszélni, de mindenképpen szeretném őket megtanítani.

A barátnõk egymást segítik | Fotó: Bujdos Tibor

Kiderül, Dénes nagyon ügyes, hiszen a téli szünetben tanult meg korcsolyázni apja és anyja segítségével, és már egészen jól megy neki.

– A szilveszter volt a legvidámabb, mert buliztunk. Kilőttük a százlövetű tűzijátékot. A hangszóróból szólt a zene, arra táncoltunk. Kár, hogy nincs hó, mert Kistokajban, ahol lakunk, a tó mellett szoktunk szánkózni. Olyankor apa quaddal húz minket – sorolja Dénes. Megjegyzi: a hosszú téli szünetnek ő is nagyon örül, és házi feladat sincs sok, azt hamar megcsinálja majd.

Elköszönünk a gyerekektől, de még nézelődünk egy kicsit a jégpályán. Rengetegen vannak, a kicsik a szüleikkel, a nagyobbak egyedül róják a köröket. Egy édesapa azt meséli, hogy óvodás kislányával hatszor volt kint, és a gyerek már egyedül korcsolyázik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában