Baleset

2019.12.10. 12:30

Túl magas az otthoni balesetek száma

A KSH adatai alapján főleg az idősebbek szenvednek balesetet otthonukban.

Otthon is vigyázzunk, nehogy elessünk!

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Bár leggyakoribbnak még mindig a tűzesetek számítanak, a nem megfelelő berendezések szintén komoly sérüléseket okozhatnak otthonunkban. Az alkalmatlan nyílászárók, elavult küszöbök, éles bútorélek mind-mind potenciális veszélyforrásnak minősülnek.

Többnyire az idősebbek

A 2018-as évben Magyarországon a KSH felmérései alapján 1733 olyan otthoni baleset történt, amely halálesettel végződött. Statisztikák szerint az otthoni baleseteket többnyire idősek szenvedik el. Gyakori esetek közé sorolják a kisebb égési sérüléseket, éles tárgyak okozta vágásokat is, azonban leggyakrabban az esések idéznek elő komolyabb sebesüléseket. Dr. Végh György, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Traumatológiai Intézet sebész-baleseti főorvosa tapasztalatai szerint Magyarországon a baleseti sebészeteken az esésekből származó csípő-, váll- és csuklótáji törések minősülnek a leggyakoribb töréstípusnak.

„Lakhelyünkön számos közlekedést akadályozó tényező előfordulhat: szőnyegek, bútorok, küszöbök. Különösen kockázatosak például a nedves helyiségek csúszós aljzatai, illetve a téli időszakban az időjárástól síkossá váló ház körüli utak, udvarok.”

Az időskori balesetek megelőzésére az orvosszakértő többféle biztonsági eljárást javasol. Elsőként a közlekedők biztonságossá tételét említi, a felesleges bútorok, küszöbök eltávolítását. Az éjszakai látásviszonyok is kiemelt szerepet játszanak a balesetek megelőzésében, érdemes ügyelni a helyiségek megfelelő megvilágítására.

,,A szobák közötti ajtókat célszerű úgy kialakítani, hogy ne legyenek üveggel ellátva, mert az is fokozhatja a balesetveszélyt” – tette hozzá dr. Végh György.

A biztonságos ajtók jelentős szerepet töltenek be a lakásban való közlekedésben. Az intelligens otthonok napról napra nagyobb népszerűségnek örvendenek. Számos olyan termék áll rendelkezésre, amely tehermentesítheti a mindennapokat. Több ilyen terméket találunk a piacon, például a Hörmann nevű cégét, amely beltéri ajtókhoz fejlesztett ki automata rendszert: kéziadóval vagy nyomógombbal közlekedhetnek az érintettek biztonságosan a helyiségek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában