Anno 1999-ben írtuk

2019.12.22. 07:30

Nem talált megfelelőt, ezért kezdett el szánkókat gyártani

A legfontosabb szempont: tudni, hogy hányan és hol fogják használni.

Van, akinek a szánkó mindenképpen fából az igazi (illusztráció)

Forrás: Illusztráció/ÉM-archívum

Fotó: DERENCSENYI ISTVAN

Megyénkben készült darabok is szerepelnek az üzletek szánkókínálatában. Például ózdiak, miskolciak.

Kell az engedély

A hírt az Észak-Magyarország 1999. december 20-án osztotta meg az olvasóival.

Az Ózdon élő Hunyadi János foglalkozását tekintve művezető, gépésztechnikus. Szabadidős elfoglaltsága alapján pedig szánkókészítő – olvashatjuk róla.

– Hat éve foglalkozom szánkókészítéssel. A gyártás tulajdonképpen vásárlási szándékból alakult ki: az unokámnak indultam szánt venni, azonban nem találtam megfelelőt. Akkor készítek én, gondoltam, s így is lett – utalt hat évvel korábbi elhatározására. – Tájékozódva a magyar szabvány követelményeiről elkészítettem a prototípust, s a KERMI-nél engedélyeztettem – tette hozzá. Az említett magyar szabvány három típusú – kicsi, nagy és családi – szánkó méreteit határozza meg, a KERMI-engedély pedig – lévén mégiscsak veszélyes sporteszközről szó – nélkülözhetetlen – derült ki a készítő szavaiból.

A miskolci Hegedűs Attila – szánkókészítőként és -forgalmazóként – bizonytalan egy-egy típus „igazán jó szánkóként” való megjelölésében, írja ugyanebben a cikkében a lap. – Mindegyik jó. A legfontosabb, hogy eldöntsük: hányan és hol szeretnénk szánkózni. A vas nehezebb a műanyagnál és a fánál, viszont tartósabb. A műanyagból összeszerelt szánkók kevésbé merevek, jobban rugóznak. A faszánkó idővel szétszáradhat, viszont nagyon kényelmes, ha a lécekre szivacsot kötve használják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában