Advent

2019.12.09. 15:59

Advent forralt bor nélkül?

A forralt bor sokak kedvence, de a legtöbben talán nem is tudják, honnan származik ez a finom, forró ital.

Novák Krisztina

mulled wine, spices and orange on wooden background

Fotó: Claudio Ventrella

Manapság már egy adventi vagy karácsonyi vásár nálunk is elképzelhetetlen legalább egy pohár finom forralt bor nélkül, de sokan szeretünk bevackolódni egy forralt boros bögrével a kezünkben egy kényelmes fotelba és nézni a kandallóban lobogó tüzet vagy a hófödte tájat. Azon viszont csak kevesen gondolkoznak el, vajon kinek az ötlete volt ennek a népszerű meleg italnak az elkészítése.

Már megint a rómaiak

A forralt bor igencsak régen, a II. században született és a rómaiak készítették először, hogy felmelegítsék a testüket és a lelküket a téli hidegben. Mivel ebben az időszakban és az ezt követő évszázad folyamán Európa nagy része római hódoltság alatt állt, a forralt bor iránti szeretetük elterjedt birodalmukban és azokban a régiókban, amikkel kereskedtek.

Mivel népszerűsége a középkorban tovább nőtt, az európaiak kísérletképpen különböző fűszereket is kevertek a forró nedűbe, mert úgy gondolták, hogy ez segít megőrizni az egészségüket, a betegségek pedig elkerülik őket. A gyógynövényeket és a fűszereket sokszor természetes édesítőszerként is használták, hogy a nem túl jó minőségű borok ízletesebbé váljanak.

A svédek vitték tovább

Az idő múlásával a forralt bor iránti őrület csökkent Európa nagy részében, kivéve Svédországot, ahol népszerűsége csak növekedett.

A Claret (rajnai bor, cukor, méz és fűszerek) és a Lutendrank (különféle fűszerek, bor és tej) csak két változat volt, ami a svéd monarchiában az elkövetkező évszázadokban közkedveltté vált.

Ahogy az alternatívák fejlődtek az idő múlásával, a svéd receptkönyvek elkezdték a fűszeres, meleg borfélékre a „forralt” kifejezést alkalmazni, és 1609-ben jegyezték le először így. Az 1890-es évek hozták a következő nagy fordulatot, amikor a forralt bor már a karácsonyi ünnepkörhöz társult.

Egyébként Svédország összes borkereskedőjének megvan a saját egyedi, titkos receptje. Az idő múlásával ezeket az egyedi palackokat – amelyek általában a Mikulást ábrázolták – elkezdték exportálni Európa összes országába, és azóta a rég elfelejtett forralt bor új, ünnepi fényében tündököl.

A következő néhány évtizedben kikerülhetetlen jelenséggé vált, és a világ minden országa saját, egyedi keverékeket készít. A variációk ma már mindent tartalmaznak, a vörös- és a fehérboroktól egészen a sangriakeverékekig, és az egyes országok fűszerezései is különböznek kissé a többiekétől.


Receptek

Hagyományos forralt bor

Hozzávalók

  • 2 üveg nem túl drága vörösbor
  • 1 dl portói bor
  • 3 dl víz
  • cukor ízlés szerint

  • 1 citrom (karikákra vágva)

  • 2-3 normál méretű narancs, ízlés szerint (egy egész narancsot 5 cikkre vágunk, és jól megtűzdeljük a cikkeket szegfűszeggel)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • Elkészítés

  • egy kisebb edényben melegítsük fel a vizet a cukorral a fahéjjal és a szerecsendióval. Egy nagyobb edényben kezdjük el főzni a bort, és amikor kezd melegedni, adjuk hozzá a fűszeres szirupot, a szegfűszeggel megtűzdelt narancscikkeket és – amikor elkezd felfőni – a citromkarikákat is. Miután felfőtt, azonnal kínálhatjuk.
  • Rumos forralt bor

    Hozzávalók

  • 0,75 l vörösbor
  • 1,3 dl rum
  • 5 db szegfűszeg
  • fél narancs
  • fél citrom
  • 1 rúd fahéj
  • 1 rúd vanília
  • 4 db kardamommag
  • 15 dkg cukor
  • Elkészítés

    Roppant egyszerű: a narancsot és citromot vékony szeletekre vágjuk. A bort egy lábasba öntjük és hozzáadjuk a fűszereket (szegfűszeg, kardamommag, fahéj, vanília), a citromot, a narancsot és a cukrot. Ezután forráspontig melegítjük és hozzáadjuk a rumot, amit ezt követően meggyújtunk (flambírozzuk). Amint elaludt a láng, néhány percet pihentetjük, és már fogyaszthatjuk is!

    Pikáns forralt bor

    Hozzávalók

  • 0,5 l vörösbor
  • ízlés szerint méz
  • 1 rúd fahéj
  • 3 szegfűszeg
  • 0,5 teáskanál
  • Erős Pista vagy házi chili
  • 1 citrom
  • Elkészítés

    A bort egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, az Erős Pistát és forráspontig hevítjük. Ezt követően citromkarikával díszítjük.

    Balázs Bodza Bora

    Hozzávalók

  • 1 üveg jó minőségű száraz fehérbor
  • 1 citrom
  • 1 csokor szárított bodzavirág
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • Elkészítés

    Egy edénybe öntsük bele a bort, és melegítsük a forráspontig. Tegyük bele a felkarikázott citromot. Mikor elkezd gőzölögni, akkor adjuk hozzá a cukrot és a bodzát. Keverjük össze és hagyjuk főni 5 percig, hogy jól összeérjen.


    Forralt boros kérdések

    Milyen borból készítsünk forralt bort?

    A forralt bort is megfelelő minőségű „alapborból” kell készíteni. Ne legyen kellemetlen íze, illata, ne legyen dugós, borhibás vagy éppen oxidált, ugyanis hiába a sok fűszer, ezek a hibák ugyanúgy kiérződnek majd a poharunkból.

    Tehát mindig jó minőségű bort válasszunk, amit legrosszabb esetben is néhány napja nyitottunk ki. Természetesen nem szükséges túl drága tételeket megvásárolni, egy alapkategóriás bor is lehet jó alapanyag a forralt borhoz.

    Fehér- vagy vörösbort válasszunk?

    A legelterjedtebb a vörösbor, hiszen sokkal gazdagabb aromaszerkezete van, és jobban harmonizál a fűszerekkel, mint a fehérbor. Néhány ajánlott fajta: portugieser, zweigelt, blauburger, cabernet sauvignon. Ha könnyedebb forralt borra vágyunk, nyugodtan válasszunk fehérbort.

    A forralt borokban van alkohol?

    Van bizony! Hiszen igaz, hogy főzés közben bizonyos mennyiségű alkohol elillan, azonban a végeredmény általában így is közepes alkoholtartalmú bor szokott lenni.

    Címkék#forralt bor

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában