21. századi oktatás

2019.11.24. 16:30

Nyelvtanulás, legóval

Saját tankönyv és saját legódoboz segítségével oktatnak angolul Edelényben.

Novák Krisztina

Nyelvtanulás, új módon

Forrás: ÉM

Az Edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola az elsők között lépett a tanítás 21. századi útjára. Az interaktív táblák és digitális tantermek, a robotika, a 3D-s nyomtatók, valamint a Lego Education segítségével az iskola egyetlen diákja sem marad ki a digitális kompetenciák elsajátításából.

Saját fejlesztés

– Ez olyan nyelvtanítási módszer, amellyel az általános iskolások második és harmadik osztályait céloztam meg. Játékos módon, a legóelemek segítségével – amelyekkel a világon sehol nem tanítanak még nyelvet – ugyanúgy kezdünk el angolul tanulni, ahogyan egy kisgyermek elsajátítja az anyanyelvét. Év végére – a tankönyv anyaga ugyanis egy évet ölel fel – már el tudják mondani angolul a saját napirendjüket. Készítettem kártyákat is, amelyek témája mindig eltér a könyv anyagától. Ezekről a gyerekeknek az órán tudniuk kell mesélni és legóból kirakni azt, ami a kártyán látható. Minden nagyobb leckéhez tartozik egy angol nyelvű dal is, továbbá összeraktam egy olyan saját legódobozt, amely azokat az elemeket tartalmazza, amelyek a könyvhöz szükségesek. Óra közben tehát folyamatosan váltja egymást a nyelvtanulás és az építés. A hangsúly azon van ebben a programban, hogy sokat beszéljenek az órán, ugyanis azt tapasztalom, hogy a gyerekek a frontális oktatásnak köszönhetően nem kérdeznek, így a kommunikációjuk sem fejlődik megfelelően – tudtuk meg Dudás Tamás angol szakos pedagógustól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában