Kertész

2019.11.01. 08:00

Megfelelő gondozással gyönyörűek lehetnek

Egyik legkedveltebb téli dísznövényünk lett a mikulásvirág.

Horváth Imre

Mikulásvirág

Forrás: ÉM

Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozunk a mikulásvirággal. Sokan vásárolják dekorációs célokra vagy ajándékként. A mikulásvirág szinte a legfontosabb virágkertészeti növény lett a karácsonyi szezonban.

A története

Ez a feltűnő lombozatú növény Mexikóból származik, és már az aztékok is kedvelték és gyógyászati célokra alkalmazták.

A mikulásvirág virágzata nem mutatós. A napsütéses órák változásával a zöld fellevelek színesednek be. A legfontosabb, ne öntözzük túl a növényt. Hagyjuk, hogy két locsolás közt a talaj kiszáradjon. A túlzott nedvességtől elpusztul. Ha karácsonyra vesszük/kapjuk, akkor helyezzük világos, de hűvös helyre. A fűtött lakásban gyorsan kiszárad, lehullajtja leveleit. Legkésőbb április végén, május elején (mikor a színes levelek visszazöldülnek), vágjuk vissza. Ilyenkorra már kicsit csúnyácska, ám május végén erőteljes növekedésbe kezd. Tegyük egy napos ablakba, vagy helyezzük a szabadba (természetesen fokozatos szoktatással), ahol fürödhet a napsütésben.

Rendszeresen adagoljuk a vízben oldódó, komplex mű­trágyát. Június közepe körül át kell ültetnünk nagyobb cserépbe, tápanyagdús földbe. Október elejétől napi 14 órán keresztül teljes sötétségre van szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában