Ízvilág

2019.11.16. 18:30

Egészségesebb ital, mint a cukros üdítő

Az erdő szinte minden fogyasztható bogyójából és néhány virágjából is készíthető finom házi szörp.

Detzky Anna

Magyarország egyik legmagasabban fekvő települése nemcsak gyönyörű természeti környezetéről, panorámájáról, de az erdőben gyűjthető ízletes gombáiról, gyógynövényeiről és bogyóiról is híres, amely gasztronómiai értékeivel is magához vonzza az ínyenceket. A község központjában a helyi specialitások mellett házi készítésű lekvárokat vásárolhatunk és megkóstolhatjuk a finom szörpöket is, amelyek elkészítéséről megtudtunk néhány fogást.

Ízek világa

– A vadon nőtt bogyókból és virágokból készített házi szörpök minden bizonnyal egészségesebbek, mint az üdítők. Először csak egyszerű limonádét készítettünk, majd ezeket variáltuk, és ahogy megszerették az emberek, szörpökkel bővítettük a készletet, háromdecis kiszerelésben. Ételek mellé és frissítő gyanánt is szokták fogyasztani a finom gyümölcsös italokat. Ezeket tízféle ízben – akác, bodza, csipke, eper, galagonya, kökény, málna, ribizli, som és szeder – készítjük a feleségem receptje szerint, amihez túlnyomórészt az erdőben gyűjtjük össze az alapanyagot – mondta Győri József étterem-tulajdonos.

Darálás és többszörös passzírozás után készíthető el a gyümölcspépből a megfelelő állagú szirup.

Két hónapig is eláll

– A szörphöz használatos massza készítését a bogyók megtisztításával kezdjük, amelyekről leszedjük a rajta maradt leveleket, szárakat, és jól megmossuk. Ezt követően puhára főzzük, húsdarálóval ledaráljuk és először nagy lyukú passzírozón, majd lisztszitán nyomjuk át. Vizet ekkor még nem teszünk hozzá, esetleg csak minimálisat ahhoz, hogy átmenjen a szitán. Az így keletkezett szirupot a gyümölcs érettségétől függő mennyiségű cukorral és citromsavval ízesítjük. Az akácvirágból és a bodzából készülő szörpök készítése a gyümölcsöstől annyiban különbözik, hogy megmosás után cukrozzuk be a virágokat, és csak miután levet eresztett, akkor adjuk hozzá a citromsavat. A szirupot az üvegben nem szükséges külön tartósítani, mert a cukor miatt sokáig, hűtőben másfél-két hónapig is eláll. A sűrítményt hígítani szokták csapvízzel, ásványvízzel vagy szódavízzel, és ezt követően tudjuk fogyasztani, akár jégkockával, citromkarikával és mentalevéllel díszítve – magyarázta a szakértő.


Szörprecept: Csipkebogyószörp

Hozzávalók

  • 1 k csipkebogyó
  • 4 liter víz
  • 1-1,5 kg cukor
  • 40 g citromsav
  • Elkészítés

    A csipkebogyót megmossuk, össze­zúzzuk, húsdarálón ledaráljuk, 3 liter meleg vizet öntünk rá, és másnapig állni hagyjuk, közben néha megkeverjük. Másnap a levet kipréseljük, majd a visszamaradt gyümölcshúsra 1 liter meleg vizet teszünk, és újabb egy napig pihentetjük. Ezt követően ismételten kipréseljük, és a két levet leszűrve összeöntjük. Az így kapott léhez cukrot és citromsavat adunk. Ha igényeljük, az elkészített szörp minden kilo­grammjához fél gramm szalicilt adhatunk tartósításképpen.


    Szörprecept: Bodzaszörp

    Hozzávalók

  • 30 dkg bodzavirág
  • 2 db citrom
  • 2 liter langyos víz
  • 500 ml víz
  • 500 g cukor
  • 10 g citromsav
  • Elkészítés

    A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük. A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal és leöntjük langyos, kézmeleg vízzel. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje. Minimum egy éjszakán át, de akár 3-4 napig is lefedve áztatjuk a virágokat. Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük. 500 ml vízből, valamint 500 g cukorból szirupot főzünk, megvárjuk, amíg langyosra hűl, és hozzákeverjük a bodzaléhez. Hozzáadjuk a citromsavat, és jól zárható üvegekbe töltjük.


    Főzzük fel, úgy jobban eláll!

    Ízvilág. Ha tárolni akarjuk a szörpöt, főzzük fel, majd forrón töltsük meg az üvegeket. Zárjuk le, és úgy hagyjuk kihűlni. Ebben az esetben mire kihűl a szirup, az üvegben vákuum alakul ki, amely meggátolja a romlást.

    Azonban ilyenkor majdnem minden, az emberi egészségre jótékony hatású tulajdonsága elvész az alapanyagnak. Azért csak majdnem minden, mert az ásványi anyagok megmaradnak a hőkezelés után is, de az esetleges jótékony élő organizmusok elpusztulnak, a vitaminok nagy része pedig elbomlik.

    Ezen felül némely anyagok a hő hatására át is alakulnak, valamint hő hatására egyes színek megfakulnak, megváltoznak.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában