Baba-mama

2019.08.03. 19:00

Szükség van a segítségre, hogy a mama kitartó legyen

Előadásokat tartottak a megyei kórházban az anyatejes táplálás világnapja alkalmából.

Nagy Hankó Krisztina

A tegnapi továbbképzés résztvevői

Mit tehet a kismama, ha a koraszülött babája nem akar szopni? Afonyiné Kaló Tünde, a Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztály vezető ápolója, IBCLC laktációs szaktanácsadó A „késői” koraszülöttek és a korai érettek a laktációs szaktanácsadó szemszögéből címmel tartott előadást pénteken a megyei kórházban.

A világnap alkalmából

Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából szerveztek rendezvényt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban is, ahol – közel 60 fő részvételével – érdeklődő édesanyák, védőnők és egészségügyi szakdolgozók hallgathattak előadásokat a témában. A Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, valamint a megyei Anyatejgyűjtő Állomás, illetve a Koraszülött és Újszülöttpathológiai Osztály dolgozói, továbbá egy édesanya is megosztotta tapasztalatait a szoptatásról és annak nehézségeiről.

Afonyiné Kaló Tünde olyan adatokra és információkra helyezte a hangsúlyt, amelyeket a munkája során tapasztalt. 2018-ban közel 500 olyan csecsemő született, aki a 34–36. terhességi hét között vagy 37–38. héten jött a világra. Ezek a kisbabák jellemzően jól tudnak alkalmazkodni már a külvilághoz, de bizonyos dolgokban még éretlenek. Ilyen a szopás és a nyelés-légzés koordinációja, ami miatt nem tudnak megfelelően mellre tapadni – hangsúlyozta a laktációs szaktanácsadó.

Nehéz feladat

– Hiába van meg az ösztönösség, a szakemberek nélkül ilyenkor nagyon nehéz feladat a baba táplálása. Előfordulhat, hogy nem jutnak elég folyadékhoz, így nagy lesz a súlyvesztés, besárgulhatnak és aluszékonnyá válhatnak. Ilyenkor nagyon nagy szükség van a segítségre, hogy az édesanya kitartó legyen, és ne adja fel a szoptatási hajlandóságát. Azt a 4–6 hetet át kell vészelni, amíg kialakul a megfelelő technika – mondta Afonyiné Kaló Tünde. – Különböző, már bevált módszerek vannak arra, hogyan juttathatja szakszerűen anyatejhez csecsemőjét az édesanya ebben a nehéz időszakban anélkül, hogy cumisüveget használna. Az egészségügyi dolgozók feladata, hogy felkészítsék a kismamákat erre, a hazabocsátáskor az érintett szülőknek táplálási tervet kellene készíteni, és szakemberek elérhetőségét megadni a későbbiekre – fogalmazta meg tanácsait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában