Miskolc

2019.08.17. 08:00

Ott a palettán a rozsos, magvas, fehér, barna, félbarna…

A kenyér alapélelmiszer, de nem mindegy, milyet és mennyit fogyasztunk belőle.

Nagy Hankó Krisztina

Nagy a választék

Forrás: Dreamstime

A kenyér vagy más pékáru a legtöbb magyar háztartásban a mindennapi táplálkozás része. Megkérdeztem egy gyakorló háziasszonyt, valamint rögtönzött közvélemény-kutatást végeztem a munkatársaim körében, hogy kinek mi a jó kenyér, melyik típust választják, hol vásárolják és mennyire fontos része a mindennapjaiknak.

Lefagyasztják

„Ritkán eszünk kenyeret, azt is inkább csak a gyerekek” – mondta Szombathy Tünde kétgyermekes édesanya, aki az egészséges életmód híve. Számukra a jó kenyér teljes kiőrlésű gabonából készül, esetleg barna vagy félbarna. A fehér kenyeret, ha lehet, kerülik. A praktikusság szempontjából előnyben részesítik a szeletelt változatot. Mivel kevés fogy belőle, le is szokták fagyasztani, hogy a frissességét tovább megőrizze, mert a háziasszony nem szeret ételt kidobni. Többnyire áruházban, élelmiszerboltban vásárolnak, mivel pékség nincs a közelükben.

Környezettudatosan

Bukovenszki-Nagy Eszter munkatársnőm kevés kenyeret eszik. Nem előre csomagolt terméket választ a pékségben, már csak azért is, mert ott saját zsákkal vásárolhat, a környezettudatosság elveit követve. Fontos számára, hogy a kenyérben ne legyen tartósítószer és állományjavító, illetve más adalékanyagok. Tudomása szerint ebben a pékségben saját kovásszal készítik a kenyeret. Fehéret ritkán, inkább rozscipót vesz, szereti azt a fajtát, ami belül könnyű, laza, kívül pedig ropogós.

Nem ellenzi a fehér kenyeret Tajthy Ákos kollégám, hiszen bizonyos ételekhez elengedhetetlen, mint például a töltött káposzta. De alapvetően inkább rozskenyeret vagy egyéb pékárut vásárol. Nem vesz meg egyszerre nagy mennyiséget, mert nem eszik minden nap kenyeret. Jellemzően pékségbe jár, áruházban csak egy bizonyos fajtát választ, mert véleménye szerint „annak van csak köze a kenyérhez”. Hozzáállását ehhez a témához még nagyapjától tanulta, aki egy kenyérüzem vezetője volt, és tőle hallotta, milyen is az igazi kenyér.

Általában egy kilogrammos barna vagy rozskenyeret vásárol kolléganőm, Detzky Anna. Nem szereti az előre szeletelt változatot, de előfordul, hogy csak azt kap. Gyakran választ alternatívákat is kenyér helyett, így kerül sajtos kifli vagy császárzsemle az asztalra. Fehér kenyeret édesanyjánál szokott enni, amikor hazalátogat. A praktikus – mindent egy helyen – elv alapján inkább nagyobb áruházban vásárol, ritkábban pékségben.

A háromgyermekes édesapa, Horváth Imre azt hangsúlyozta, hogy náluk a kenyér nem egyszerű kérdés. A legkisebb gyermek tejfehérje-allergiás. Neki olyan pékárut kell választani, ami nem tartalmaz tejet. A nagylánya a gluténra érzékeny, számára csak gluténmentes a megfelelő. Imre a rozsos vagy magvas kenyeret kedveli. A felesége és a kisfia bármelyiket megeszi, egyik kedvencük a parasztkenyér. Az összetevőket ők is figyelik, sőt maguk is sütnek otthon kenyérsütőgépben vagy hagyományosan a sütőben.

Lisztet a malomból

A lisztet malomban vásárolják, nem boltban. Még egy érdekességet említett: egyszer leteszteltek többféle előre csomagolt terméket, hagyták a zacskóban néhány napig, hogy mi történik. Mind bepenészedett, de nem természetes módon, ami az adalékanyagoknak köszönhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában