Lelki egészség

2019.08.07. 20:00

Lelki röntgenképként segít az életben

A családállítással külső és belső világunkban is rendet, békét, harmóniát lehet teremteni.

Vass Kata

A családállítás segít abban, hogy meglássuk a minket mélyen befolyásoló és mozgató valóságunkat, s abban minden és mindenki az őt megillető helyére kerüljön, hogy rend legyen a lelkünkben, így az életünkben is

Forrás: dreamstime

Csendes szobában körben ülünk, halk zene szól, középen egy gyertya ég. Hangolódunk, nagy levegőt veszünk, felkészülünk az előttünk álló órákra. Ismeretlenek és ismerősök gyűltek össze, hogy életük előrejutásában a családállítás módszerét hívják segítségül. Többen már visszatérő vendégek, mások első alkalommal vannak jelen. Akárhogy is, bizalmat szavaztunk egymásnak, s tudjuk, fontos felismerések előtt állunk. Ma már egyre többen ismerik és alkalmazzák életük alakulásában a Hellinger-féle családállítást. A módszer több területen nyújthat segítséget, tudtuk meg Csoma Zsuzsannától.

„Az állítások nemcsak a kérőkre, hanem a segítőkre is mély hatást gyakorolnak.” Csoma Zsuzsanna

– A teljesség igénye nélkül: amikor az egyén úgy érzi, hogy – általa ismeretlen okok miatt – nem halad az élete, valami akadályozza, blokkolja. Családi konfliktusok rendezése, kapcsolataink harmonizálása, visszatérő élethelyzetek, betegségek esetleges okainak kiderítése és azok megváltoztatása is lehet cél. Válás, párkapcsolati sikertelenség vagy lezárás, vetélés, abortusz vesztesége, abúzus feldolgozása esetén, vagy sérült gyerek családba érkezésekor is alkalmazható. Átláthatóbbá teheti a szervezetek struktúrájának a minőségét, ami vezetőknek, munkáltatóknak lehet hasznos. Segítséget jelenthet a nevelőszülőség, örökbefogadás kérdésében, döntéshelyzetekben, életvezetési problémákban. És akkor is, ha jogosulatlanul vettünk át valamilyen nehéz sorsot felmenőink egyikétől, s ez akadályozza, hogy a saját életünket éljük. A családállítás mint egy lelki röntgenkép segít abban, hogy meglássuk a minket mélyen befolyásoló és mozgató valóságunkat, s abban minden és mindenki az őt megillető helyére kerüljön, hogy rend legyen a lelkünkben, így az életünkben is – ismertette a református lelkészként is dolgozó család- és szervezetállító rendszer-terapeuta.

Tudattalanul, a lélek mélyén

Kifejtette, a családállítás, családfelállítás, más néven családleképezés Bert Hellinger nevéhez fűződő, rendszerszintű terápiás módszer. Mindent, ami rendszerbe foglalható – legyen az család, munkahely, kapcsolataink stb. – meg lehet jeleníteni, le lehet képezni a térben. A rendszer tagja számára a rendszerről szóló információk elérhetőek, a rendszerállítás ezekkel az információkkal dolgozik.

– Tudjuk, hogy a családok felépítésében egy archaikus rend van jelen, amely, ha ettől az eredeti rendtől eltér, akkor a rendszer a működésében észleli és jelzi ezt a hibát. Sérül az eredeti rend, akkor is, ha valakit szégyellnek, eltitkolnak, kirekesztenek, kizárnak a családból, ha nem emlékeznek meg egy tagról, vagy ha a generációk, testvérek közti sorrend valami miatt felborul. Mindez a tudattalanban, a lélek mélyén működik, és hatással van a jelen valóságunkra. Az eljárás célja a rend megbomlásának helyreállítása, kijavítása, a rendszerek harmonizálása, újrarendezése az állítási kép változtatásával és korrekciós mondatokkal, amit – az állítást kérőben – mély lelki átalakulás követ – fogalmazott.

Csoma Zsuzsanna család- és szervezetállító rendszer-terapeuta
Fotó: Rácz Éva

Elmondta, a gyakorlatban a módszer csoportban és négyszemközt egyaránt működtethető. A csoportban végzett családállítás is egyéni terápia, ahol a csoportot kérjük fel a rendszertagok és a rendszer összefüggéseinek megjelenítésére. Lényeges a képviselők egymáshoz viszonyított helyzete, testtartása, mimikája, fizikális érzetei, érzései. Négyszemközt – egy kijelölt területen – akár figurákkal, papírlapkákkal, kavicskákkal dolgozhatnak.

– Diagnosztizálhatunk és korrigálhatjuk a rendszerhibákat. Ezt nevezik a köznyelvben oldásnak. A képviselők érzékelésükre hagyatkozva az állítást kérő tudattalanjában leképeződött minta szerint állnak a térben, és a családállítóval folytatott kommunikáció révén változtatják a rendszerképet. Négyszemközt az állítást kérő érzékeli és teszi mindezt a segítő szakember támogatásával. Mindkét módszer egyaránt működőképes – tudtuk meg.

Mindenkire hatással van

A családállítás hatása közvetlenül az állítás után is jelentkezhet, de akár később is, a korrigált és folyamatosan beépülő állítási képek és oldó mondatok alapján. Ha belátás születik az állítást kérőben, akkor annak hatása érezhető környezetében is, hiszen egy-egy állítás után más szemmel fog ránézni a rendszerében lévő tagokra.

– Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az állítások nem csupán azokra gyakorolnak mély hatást, akik saját állítást kérnek, hanem azokra is, akik segítőkként, képviselőkként jelentkeznek a csoportos alkalmakra. Javul az empatikus készség, ítéletmentességre, elfogadásra nevel, és nem utolsósorban saját rendszerük is gyógyul azzal, hogy segítséget nyújtanak, kis időre jelen vannak egy másik ember életében. Sok esetben megtalálnak, megérintenek bennünket saját témáink – mondta Csoma Zsuzsanna, aki a családállítást mindenkinek ajánlja, hogy meg- és felszabaduljanak lelkükben, és így környezetükben, saját külső-belső világukban is rendet, békét, harmóniát tudjanak teremteni.


Kibogozhatja múltunkat

– A módszer misztikusnak tűnik, ám nem az. Tény az, hogy mi emberek hatással vagyunk egymásra, különösen akkor, ha közeli hozzátartozóról van szó. Nagynevű pszichiáter, pszichoterapeuta, pszicho­analitikus szakemberek munkája nyomán kezdett kialakulni a módszer. Említhetném itt Virginia Satir vagy Böszörményi-Nagy Iván, Árbahám Miklós és Török Mária nevét, de később közismertté Bert Hellinger tette arra a tényre építve, hogy létezik egy információs mező, úgynevezett morfogenetikus mező, amely összeköti a rendszerek tagjait, akik ezáltal hatással vannak egymásra, s az ebben megnyilvánuló információ elérhető. Szép és beszédes példa: egy fiatal nő gyerekkori abúzusát lépésről lépésre bontottuk ki, s közben szépült ő maga mind külsőre, mind lélekben, elfogadta női mivoltát, és képes lett kapcsolatot kialakítani. Egy másik résztvevő a válása miatti veszteségérzését volt képes kimondani, hogy ezzel elkezdődjék annak feldolgozása. Vagy egy idős férfi esetében, aki egész életét megnehezítő anyagi problémák miatt keresett fel, a felmenők korábbi vagyonelkobzásából eredő blokkokat oldottuk fel, és még a gyermekkorából hordozott szeretetlenség érzését is sikerült feldolgozhatóvá tenni – említette Csoma Zsuzsanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában