Miskolc

2019.08.15. 19:30

Bővült az egészségügyi alapellátás

Miskolcon is a betegbiztonsági kockázatok csökkentésére hívták fel a figyelmet.

Detzky Anna

A Betegbiztonság – Te is tehetsz érte! című országos lakossági kampány következő állomására, az Aranykor Idősek Otthonába érkezett augusztus 9-én a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja közreműködésével.

Az egészségügyi kezdeményezés célja, hogy a témában jártas szakértők tájékoztassák a hallgatóságot, hogy mit tudnak tenni maguk a betegek és hozzátartozóik a betegbiztonsági kockázatok csökkentése érdekében.

„Korábban részese lehettem a svájci–magyar alapellátási modellprogramnak, amelynek keretében öt új szolgáltatás jelent meg hazánkban. Elkezdődött a lakosság egészségi állapotfelmérése a háziorvosok által létrehozott praxisközösségekben” – tárta az idős közönség elé előadásában Szabóné Gombkötő Éva, a Hernád vidéke praxisközösség nép­egészségügyi szakértője. „Az eredmények alapján kockázatbecslés történt és életmód-tanácsadásokat szerveztek, illetve gyógytornászokat, dietetikusokat, pszichológusokat és népegészségügyi szakembereket vontak be az alapellátásba.”

Ingyenes szűrések

Az előadó kitért a Hernád vidéke praxisközösség saját kezdeményezéseire. „Közösségünk tavaly kezdte el működését Hernádnémeti, Hernádkak, Bőcs és Onga településeken, de Miskolcon is dolgozik hasonló csoport. Beteg- és egészségklubokat hoztunk létre, az utóbbit prevenciós jelleggel. Kiemelten foglalkozunk a hipertóniás és a diabéteszes páciensekkel, illetve a túlsúlyosokkal.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában