kiégés

2019.08.10. 07:30

Belekeseredve a munkába

A kiégést hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette az Egészségügyi Világszervezet.

Nagy-Hankó Krisztina

Ideje váltani! (illusztráció)

Forrás: Dreamstime

Az állapot általában 40 éves kor felett jelentkezik, de bizonyos munkakörökben és monoton tevékenységek közben nem ritka, hogy fiatalkorban, akár 2-3 év alatt eljön az idő, amikor úgy érezheti az ember, hogy kiégett. Jellemzően az egészségügyben és más segítő tevékenységet végzőkön figyelhetőek meg ennek jelei – tudtuk meg Tóth Dániel pszichológustól, aki Pszichológus Pasi néven számos írást publikált már a témában.

Jön a cinizmus

A kiégés tüneteit úgy lehetne leírni, hogy kimerül az ember, ilyenkor az immunrendszere is legyengül, ez pedig számos betegségnek nyitja ki az ajtót.

Van, hogy először csak a lelkesedését veszíti el az ember, aztán nem ritka, hogy ezt követi a közérzete, energiaszintje, evési és alvási szokásai, koncentrációs képessége és akár egészségügyi állapota. A stressz okozta kisebb fejfájástól és kellemetlen gyomorpanaszokon át az egészen komoly betegségekig – állítja a szakember. A kiégéstől szenvedők jellemzően sokkal többet betegeskednek. Ezenfelül a kezdeti világmegváltó lelkesedésből fokozatosan cinikussá, ingerültté vagy éppen deprimálttá válhat az egyén.

A kiégés oka számos. Nem egy egyszerű fáradtság vagy megrázkódtatás, inkább ezek sorozatos, tartós fennállása, amiből nem lehet regenerálódni. A nem megfelelő munkahelyi légkör, a túl sok feszültség, a túl nagy nyomás, az egzisztenciális bizonytalanság, a megbecsülés hiánya, ilyen például az alulfizetettség. Leggyakrabban munkahellyel kapcsolatban szoktunk beszélni róla, mert ha az embernek megvan az a szabadsága, hogy bármikor abbahagyhatja az adott tevékenységet, nem függ tőle egzisztenciálisan, nem jut el odáig.

Egy adott munkahelyen belül, ha mód van optimalizálni a munkakört akár csak annyival, hogy segíteni a munkatársak közti kommunikációt, támaszt adni a munkavállalóknak a nehéz helyzetekben, igényeik szerint időnként váltani a feladatkörökön, előrelépési lehetőséget, kilátásokat biztosítani, az már sokat segíthet. Ahol figyelnek a munkavállalókra, ott kevesebb is a kiégés – tette hozzá a pszichológus.

Szakemberhez akkor érdemes fordulni, amikor már az első tüneteket elkezdi észrevenni az ember. Ha az ember azon kapja magát, hogy már nem szereti a munkáját, és ez már hónapok óta így van, akkor érdemes váltani. Ha évek óta csak egyre rosszabb a helyzet, akkor könnyen lehet, hogy már az egészsége is veszélybe kerül, ilyenkor már mindenképpen szükség van a segítségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában