Hétköznapi Hősök

2019.08.06. 09:30

Az anya, aki sosem adta fel

Farkas Károlyné a tragédiák után sem vesztette el a hitét.

Bájer Máté

Farkas Károlyné és lánya, Eleonóra egy korábbi irodalmi rendezvényen

Forrás: ÉM

Vannak hősök, akik helytállásukkal és megtörhetetlen hitükkel mutatnak utat másoknak. A Sajónémetiben lakó Farkas Károlyné az optimizmusnak, az élet szeretetének és a szülői felelősségvállalásnak olyan példája, amiről csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni. Élete során megannyi tragédia és sorscsapás érte, ennek ellenére sikerült fáklyának maradnia, aminek fénye bevilágítja, melegséggel tölti meg környezetét. Három gyermeke született, egy gyermekét pedig nevelőotthonból fogadta örökbe. Legelső kislányát még csecsemő korában, orvosi figyelmetlenség miatt vesztette el: nem vették észre, hogy a pedagógusként dolgozó kismama munkája során elkapta a rubeolát. Egy évvel később új remény született egy újabb kislány képében. Emese egészségesen jött a világra, és kiemelkedő tehetségnek mutatkozott: kitűnő tanuló volt gimnáziumban, ezzel párhuzamosan végezte a zeneiskola zongora szakát, majd felvételt nyert az orvosi egyetemre is. A családot azonban újabb tragédia sújtotta, Emese, életének tizenkilencedik évében elhunyt egy vonatszerencsétlenségben. Harmadik gyermeke, Eleonóra, aki három évvel volt fiatalabb Emesénél koraszülöttként, hat és fél hónap terhesség után jött világra. Oxigénhiány következtében mozgássérült lett. Ez pedig válaszútra kényszerítette az édesanyát, aki otthagyta a tanári munkát, és gyermekének szentelte az életét.

Egy másik út

„Mint anya felvettem a harcot, hogy a lehetőségekhez képest teljes értékű élete lehessen a lányomnak. Mindenkinek van egy életútja, egészen az esküvőig. Úgy gondolom, onnantól már nem csak magunknak tartozunk felelősséggel. Az én korábbi életem véget ért, és egy másik út kezdődött” – meséli Farkas Károlyné, aki minden nap gyógytornára vitte gyermekét, mondókákkal és versekkel fejlesztette készségeit. Férje eközben szívinfarktust kapott a munkahelyén, és tizenkét évig kellett otthon ápolni. Farkas Károlyné ekkor megtanult vezetni, hogy mozgáskorlátozott lányát nap mint nap szállítani tudja. Hogy a szeretetüket megosszák, állami gondozásból magukhoz vettek Eleonórával egy ötéves kislányt. Ő mára felnőtt és családot alapított. Eleonórából amatőr költő lett, versei számos kötetben megjelentek. Mindez pedig annak a kitartásnak és szeretetnek köszönhető, ami a hetvennyolc éves Farkas Károlynét igazi hőssé teszi.


Hétköznapi hősök

Kedves Olvasóink! Lassan véget ér a jelöltek bemutatása, megismerkedhettek minden hétköznapi hőssel, akiket az idén ajánlottak nekünk. Figyeljék továbbra is az újságot, nemsokára további információkkal szolgálunk a szavazás pontos menetéről!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában