Baba-mama

2019.08.03. 17:30

Anyatejjel táplálják babájukat

Augusztus első hetében sok településen szerveztek programokat a helyi védőnők, mint Bekecsen is.

Nagy Hankó Krisztina

Fotó: Kozma István

Augusztus elsejét 1992-ben nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet a szoptatás világnapjává, első hetét pedig a szoptatás hetévé. Nemzetközi szinten a WABA, azaz a World ­Alliance for Breastfeeding Action globális hálózata támogatja és védelmezi az anyatejes táplálás jogát mind a nőkre, mind a kisgyermekekre nézve. Magyarország 1993-ban csatlakozott a világnaphoz, a Magyar Védőnők Egyesületének jóvoltából.

Programokat szerveznek

Augusztus első hetében sok településen szerveznek programokat az önkormányzatok, illetve a helyi védőnők. Elsősorban a kismamákat, várandós és szoptatós anyukákat és kisgyermekeiket, valamint a kispapákat várják a szervezők a szakemberek bevonásával tartott előadásokra, beszélgetésekre.

 

Bekecsen Alföldi Dóra, a körzet védőnője évek óta szervez összejövetelt az anyukáknak, akik ezúttal is szép számban részt vettek az eseményen. Korábban csak 10–15 anyuka jött el, és elég volt a tanácsadó várója, most már a művelődési ház termében kell tartanunk, mert egyre többen érdeklődnek – mondta el védőnő. Az idei év tematikája szerint egy ismert és kedvelt szerencsi gyógynövénybolt vezetőjét kérte föl az előadás megtartására. Hiszen fontos az édesanyák számára, hogy megismerjék az alternatív gyógymódokat és azokat a lehetőségeket, amelyekkel az anyatej termelődését elősegíthetik.

– Itt valamennyien helybéli kisgyermekes anyukák, akik szinte kivétel nélkül anyatejjel táplálják vagy táplálták a babájukat, és születendő gyermeküket is ily módon szeretnék – hangsúlyozta Alföldi Dóra. Tanácsadásai során és a baba-mama klubokban is előszeretettel beszél nekik az anyatejes táplálás fontosságáról.

Rendszeres résztvevő

Ráczné Ujj Anna szerencsi édesanya 9 hónapos kislányával, Nórával érkezett az eseményre.

– Nórát anyatejjel táplálom, persze 6 hónapos kora óta már mást is eszik – mondta el kérdésünkre az anyuka. Számára természetes volt már a kislány megszületése előtt, hogy szoptatni fogja gyermekét. A védőnő által szervezett baba-mama klub rendszeres résztvevője, nem volt kérdés, hogy eljön a rendezvényre, mert a témát fontosnak tartja és kíváncsi volt az előadásra is.

A szoptatás egyre nagyobb teret hódít a 90-es évek óta, hála a népszerűsítő programoknak, a bababarát szülészeteknek és a szoptatást támogató civil kezdeményezéseknek. Az anyatej a baba számára minden fontos vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot tartalmaz, amire a növekedéshez szüksége van. Ehhez elegendő az anya kiegyensúlyozott, vegyes étkezése. A szülő és a baba érdekeit egyaránt szolgálja az anyatejes táplálás. Ezáltal a gyermekek immunrendszere védettebb lesz, felnőttkorukban csökken a cukorbetegség kockázata.

Mérföldkövet jelentett a szoptatás történetében, amikor pszichológusok és pszichiáterek kezdtek foglalkozni azzal, hogy vajon milyen hatással lehet az anyatejes táplálás a hosszú távú anya-gyermek kapcsolatra, és pozitív eredményre jutottak. A tudósok szerint ráadásul a mellrák kialakulásának a valószínűsége kimutathatóan csökken azoknál a nőknél, akiknek gyermekük született, és őt hosszú ideig szoptatják. A szoptatás elősegíti a szülés utáni méhösszehúzódást, valamint megvédi mind az anyát, mind a gyermekét, akár még felnőttkorában is a túlsúlytól. Mindemellett a szoptatás során berögzült szájmozgás jó hatással van a fogak kialakulására, de a bőrön kialakult ekcéma is részben elkerülhető az anyatejes táplálás által. Az érzelmi biztonság és az anyatejjel bejuttatott tápanyagok teszik érthetővé azt, hogy sok esetben magasabb az IQ-juk a természetes úton táplált gyermekeknek.

Minőségileg és mennyiségileg

Az anyatej minőségileg és mennyiségileg is biztosítja a gyermek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődést, így első életévükben a legideálisabb táplálék a kisbabák számára. Összetétele a csecsemő igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik, még a szoptatás során is: először hígabb, könnyebben szívható, majd sűrűbbé válik. Így a kisbaba minden életszakaszban a számára szükséges táplálékot kapja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ahhoz, hogy a csecsemő táplálkozási szükséglete ki legyen elégítve, hat hónapos kort követően megfelelő és biztonságos kiegészítő táplálékot kell kapnia, miközben a szoptatást kétéves korukig vagy azon túl is szükséges folytatni.

A Magyar Védőnők Egyesülete 1000 nap programja hatékony útmutatót ad a hazánkban ma már szerencsére 95 százalékban szoptatni vágyó kismamáknak ahhoz, hogy ne csak 51 százalékuk (4 hónapig szoptatók), illetve 34,8 százalékuk (6 hónapig szoptatók) élje át ezt az anya és gyermeke számára soha vissza nem térő lelki élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában