Növényvédelem

2019.07.14. 17:00

Védekezni kell a szőlőkabóca és a bogáncslepke ellen

A bogáncslepke kár­tevő imágója szinte bármire ráveti magát.

Illusztráció - A bogáncslepke szép, az imágója viszont kártevő

Több olyan kártevő is meghonosodott az utóbbi években hazánkban, amelyek a nagytermelők és a kiskerttulajdonosok számára egyaránt komoly veszélyt jelentenek, így vállvetve kell küzdeni ellenük. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) két ilyen kártevő esetén is figyelmeztetést adott ki, most kell a szükséges védekezést mindenkinek elvégeznie, hogy a nagyobb baj megelőzhető legyen.

Késett, de itt van

A korábbi évektől eltérően, idén később kezdődött meg hazánkban az amerikai szőlőkabóca lárvakelése. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó FD fitoplazma vektorának jelenleg az L3-as fokozatú lárvái figyelhetők meg Magyarország szőlőtermő vidékein. A szőlőtermesztőknek most kell védekezniük az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen, amelyek a mostani fejlettségi stádiumban könnyen elpusztíthatók, ezáltal pedig megakadályozható a rendkívül veszélyes FD terjedése.

A szaporítóanyag-előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem. A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, alfa-cipermetrin, béta-ciflutrin stb. hatóanyagú permetező szerek). Azonban a tiametoxam hatóanyagú rovarölő szerek már nem használhatók.

Bár a hivatal elsősorban a szójatermesztők figyelmét hívta fel arra, hogy országszerte tapasztalható a bogáncslepke egyedszámának ugrásszerű növekedése, a kártevő imágója szinte bármire ráveti magát. A kártevő a szóján kívül a napraforgóra és a cukorrépára is veszélyt jelent, erős fertőzés esetén rövid idő alatt akár tarrágást is okozhat. Májusban és júniusban a károsító tömegesen repülő egyedei délről észak felé haladva keresik meg a lárvák kifejlődéséhez alkalmas tápnövényeket. Jelenleg már zajlik a tojásrakás. A bogáncslepke elülső szárnyainak alapszíne fakó téglapiros, fehér és fekete foltokkal. A hátulsó szárnyak szintén téglapirosak, fekete pettyekkel és szalaggal. A hernyók színe változatos: feketésbarna, szürkésbarna, szürkészöld. A test két oldalán egy-egy világos csík húzódik. Fejét és testét világos színű tüskék borítják sűrűn.

Az erjedő gyümölcsöt is

Az imágók szívesen táplálkoznak fészkesvirágzatú növények pl. aszat-, bojtorján-, bogáncsfajok, valamint több más növény, pl. mézontófű, nyári orgona virágzatán, illetve hullott, erjedő gyümölcsökön. Az aszatra, bogáncsra, csalánra, ürömre lerakott tojásokból fejlődnek ki a lárvák. A termesztett növények közül egyik fő tápnövénye a szója. A lárvák meglehetősen aktívak, a lerágott gyomnövényt elhagyva kultúrnövényre vándorolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában