kert

2019.07.28. 18:00

Ültessünk bátran még zöldbabot!

Másodvetésben, július végén még egyáltalán nem késő elültetni a zöldbabot.

Tápanyagban rendkívül gazdag a zöldbab

Forrás: ÉM

Eredményesen termeszthető a letermett korai vetemények helyén a zöldbab. Rövid tenyészideje lehetővé teszi még július közepén-végén is a másodvetést, ha talaját öntözni tudjuk.

Csak a melegre igényes

Talajban nem válogat, szerves trágyát nem igényel, ezért a legtöbb kertben érdemes még vetni belőle. Melegigényes növény, és mivel ez a nyári hónapokban adott, ezért ez nem okoz a termesztésében problémát. Ha tudjuk locsolni, használjuk ki a felszabadult területeket!

A zöldbabot legkésőbb július második feléig vessük el, ha kielégítő termést szeretnénk kapni. Ha később vetjük, már alig hoz termést, mert szeptember közepe felé, főleg éjszaka már túl hideg van a babnak. A hüvelye ilyenkor már nem fejlődik. A betakarított zöldbab szárát ne húzzuk ki a földből, hanem tőnél vágjuk el, hogy a gyökérgümőkben tárolt nitrogén a talajban maradjon. Úgy, mint a zöldborsónál.

Sárga vagy zöld hüvelyű, főzeléknek, levesnek, párolt zöldbabnak köretként, sokféle módon fogyaszthatjuk. Tökéletes másodnövény. Talajban nem válogat, szerves trágyát nem igényel. Elviseli a félárnyékot, így vethetjük a szőlősorok közé vagy a letermett cseresznye- és meggyfa alá is.

Másodvetéskor árkoljuk (húzzuk fel a földet) a sorokat, hogy a vizet az árokba öntve a növény gyökereihez folyhasson. A vetésmélység laza talajon 5 centiméter, kötöttebb agyagoson 3-4 centiméter mély legyen. Fontos a kelesztő öntözés, hogy a szemek ne feküdjenek el. Ehhez a meghúzott sorokat öntözzük be, és a nedves földre tegyük a szemeket. Mikor betakarjuk, akkor a nedves föld veszi körül a magokat, így ha felül még száraz is a talaj, a csírázáshoz az optimális nedvesség biztosítva van. Később az időjárástól függően öntözzük. A rendszeresen öntözött bab többet terem, kevésbé szálkásodik. Virágzás után fejtrágyázzuk.

A zöldbab is pillangós növény, vagyis nitrogént raktároz el a gyökérgümőkben. Terméséért ültetjük, miközben zöldtrágyázzuk a talajt. Ahhoz azonban, hogy jól induljon a babtermésünk, érdemes a csalántrágyaléből a kikelt baboknak is adni, mert a nitrogéntermelő gümők később alakulnak csak ki. Ne vigyük túlzásba a nitrogénpótlást, egy egyszeri, indító tápoldatozás elég. A túlzott nitrogéntrágyától csodaszép lombfelületet növeszt, de ez a virágzás és a termés rovására fog menni. A kezdő tápoldatot azonban mindenképp meghálálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában